0012.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО та його заступник Віра МОТРЕЧКО зустрілись із фахівцями групи управління та підтримки Програми розвитку муніципальної інфраструктури України, серед яких були й представники Європейського Інвестиційного Банку (ЄІБ).

Зустріч провели з метою обговорення поточного стану проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми» та узгодження подальших кроків щодо його реалізації. Проект планують впроваджувати в 33 закладах дошкільної освіти міста.

Очільник Сум засвідчив готовність до співпраці у рамках Проекту та наголосив на тому, що місто вже отримало погодження від Міністерства фінансів України на запозичення коштів від Банку.

«Ми зробили всі необхідні кроки задля того, щоб дошкільні навчальні заклади Сум якомога швидше модернізувати в питанні енергоефективності, – наголосив Олександр Лисенко. – Також ми готові забезпечити співфінансування Проекту в розмірі, необхідному для покриття витрат на сплату податків та інших витрат. Питання енергоефективності та енергозбереження було і залишається одним з першочергових для нас, особливо якщо це стосується дитячих садочків».

За словами керівника групи управління Проектом Павла ПАХОЛКА, Суми – перше місто, яке отримало погодження від Міністерства фінансів, тому усі сторони, що зацікавлені в якнайшвидшій реалізації Проекту, далі працюватимуть над деталями: доопрацьовуватимуть питання стосовно масштабу робіт, часових меж втілення Проекту в життя та підписання угоди про передачу коштів.

За результатами проведення комплексної перевірки Європейським Інвестиційним Банком прийнято рішення про можливість виділення коштів на фінансування Проекту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми» в сумі 5 202 450 євро.

За словами координатора програми Яна Вільяма ЛЬОХРА, Інвестиційний Банк зацікавлений у тому, щоб якомога швидше розпочати співробітництво: «Сподіваємося, що в короткий термін усі технічні моменти будуть з'ясовані, і разом ми перейдемо до справи. Наразі ми вже готові підписати фінансування Проекту».

Олександр Лисенко зауважив, що місто приділяє особливу увагу питанню енергоефективності та енергозбереження, адже це запорука сталого енергетичного розвитку Сум та раціонального використання енергоресурсів.

За його словами, саме з цією метою у 2015 році Суми приєднались до провідної європейської ініціативи – Угоди Мерів, на виконання якої у вересні 2016 року Сумською міською радою було затверджено План дій сталого енергетичного розвитку міста в термін до 2025 року.

Насамкінець зустрічі Олександр Лисенко зауважив, що реалізація Проекту  «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми» у рамках «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» надзвичайно важлива для міста.

«Переконаний, що завдяки підтримці Європейського Інвестиційного Банку проект буде вдалим та корисним для міста, і для громади», – зауважив керманич Сум.