006.jpg

У Центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1 та № 2 запровадили електронну реєстратуру та електронну медичну картку.

Дані сервіси медичної системи Helsi доступні для всіх амбулаторій обох Центрів.

На сайті Helsi.me представлені педіатри, терапевти та сімейні лікарі міста та інформація про можливий запис до них у найближчі два тижні. А відтак хворі можуть обрати зручний для себе час і потрапити на прийом без мороки.

Також система  дає змогу вести картку пацієнта в електронному вигляді, що забезпечує оперативний доступ до історії хвороби та спрощує лікарям ведення документації, а ще дозволяє пацієнтам заповнювати декларацію самостійно, після чого лікарю залишиться лише її підписати.

Як зауважив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, електронні сервіси в медицині – вимога часу, тому керівництво міста підтримує впровадження новітніх технологій, користь від яких і пацієнтам, і лікарям, адже обоє зосередяться на лікуванні, яке від того стане ефективнішим.

«Крокуємо в ногу з новітніми технологіями, що дозволяють заощаджувати хворим і лікарям час і нерви. Відтепер завдяки електронній реєстратурі пацієнти можуть більше не стояти в чергах за талонами, а серед переваг для лікарів – раціонально розподілений робочий час і більше уваги до пацієнтів. Те ж саме стосується і електронної медичної картки, яка приходить на зміну паперовим носіям», – сказав очільник Сум.

Лікар-терапевт Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Світлана МАШИН відгукнулась про сервіси позитивно та відзначила щоденне збільшення кількості пацієнтів, котрі ними послуговуються.

Як повідомила в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, на оснащення амбулаторій усім необхідним для впровадження сервісів з міського бюджету виділили додатково понад 4 млн грн. (придбання комп'ютерної техніки – 3037908 грн.. друкувальної – 284000 грн., прокладання мережі – 888888 грн.). Кожну реєстратуру забезпечили комп’ютером, для лікарів придбали ноутбуки. Попередньо реєстратори, медичні сестри та лікарі пройшли навчання. Тиждень система працювала в тестовому режимі, а з 12 листопада – в робочому. За два дні за її допомогою до лікарів записались 2 тисячі містян.

Олена Чумаченко зауважила, що одночасно з такою формою запису працюватиме традиційна – за телефоном та через реєстратуру.

За словами директора з впровадження компанії Helsi UA Євгена ДОНЦЯ, наразі сервіс працює у 30 містах України. Як свідчить практика, на його опанування у жителів іде від двох тижнів до двох місяців. У перспективі передбачається впровадження електронного рецепта та електронного лікарняного.