006.jpg

Шановні роботодавці міста!

Звертаюся до вас, сподіваючись на повне розуміння і підтримку.

За останні роки ми разом чимало зробили для розбудови і розвитку Сум, зростання комфорту і добробуту мешканців. Перед нами стоять чимало завдань на шляху нашого європейського вибору. Одне з них – створення сприятливих умов для легалізації економічної діяльності, що сприятиме детінізації ринку праці та соціально-економічного розвитку міста та країни. Свого часу, знизивши ставку нарахування єдиного соціального внеску до 22%, держава зробила крок назустріч бізнесу і, у свою чергу, очікує від роботодавців легалізації робочих місць та підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам.

Однак ще багато роботодавців міста не оформляють трудові відносини з найманими працівниками з метою мінімізації своїх витрат та отримання максимального прибутку. Виплачуючи заробітну плату неофіційно, у «конвертах» такі роботодавці свідомо позбавляють своїх працівників права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняних, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і, звичайно, на пенсійне забезпечення. Працівники, які погоджуються на «тіньову» зайнятість, добровільно наражають себе на ризики, пов’язані із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі виникнення складних життєвих обставин.

Легалізація зайнятості населення – це вимога сьогодення. Кожен мешканець міста має чітко усвідомлювати: громада не може стабільно розвиватися і отримувати на належному рівні послуги, коли міський бюджет постійно недоотримує мільйони гривень у вигляді податків.

Дорогі сумчани! Роботодавці та працівники! Зробимо наші Суми містом, де дбають про права та соціальний захист, де поважають людину праці, де шанують труд на благо громади!

Сумський міський голова                                                                                                         Олександр Лисенко