0010.jpg

У Сумах 10 учасників АТО вже скористались одноразовою цільовою матеріальною допомогою на придбання житла за кошти міського бюджету.

Всього на 2018 рік для виплати такої допомоги у відповідності до Програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» з міської скарбниці виділено 21 млн гривень.

Усього на рік визначено 60 отримувачів, на кожного  – 350 тис. гривень.

Як зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, розглядали кілька варіантів вирішення житлового питання АТОвців, але після консультацій із бійцями, вирішили зупинитись саме на наданні одноразової цільової матеріальної допомоги, що дає змогу даній категорії обзавестись власним житлом швидше й обрати помешкання на власний розсуд. Спільно з воїнами напрацювали й механізм надання допомоги.

«Це один із прикладів того, як необхідно турбуватись про учасників АТО, забезпечувати їх найнеобхіднішим, у тому числі житлом. Для нас було важливо, щоб захисники не чекали роками на поліпшення житлових умов, а могли отримати власне житло у найкоротші терміни. І наразі вже 10 сумських АТОвців придбали собі помешкання за кошти міського бюджету», – наголосив керманич Сум.

За словами заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ, наразі перераховано відповідну допомогу 32 особам на суму 11,2 млн грн. Ще 28 учасників антитерористичної операції отримають її в грудні поточного року.

Серед 10 учасників антитерористичної операції, які вже придбали житло, більшість – восьмеро осіб купили квартири (з них три – за межами Сум: Старе село. с. Сад, м. Житомир), двоє – будинки.

«Словами важко передати ті емоції, які охоплюють, коли нарешті отримуєш власне житло. Дякую керівництву міста, керівництву та працівникам департаменту соціального захисту населення за те, що завдяки чіткій організації роботи все проходило швидко. На початку жовтня зайшли кошти, два тижні пішло на пошук житла, за три-чотири дні вирішили всі питання, й узялись за ремонт, працювали з дружиною зранку до ночі, аби швидше переїхати», – розповів один із новоселів Олександр КОРИТНИК, який разом із сім’є обживає власний будинок, куди вони переїхали два тижні тому після гуртожитку.

Виплата одноразової цільової матеріальної допомоги учасникам антитерористичної операції на придбання житла проводиться відповідно до Порядку забезпечення житлом учасників антитерористичної операції на 2016-2021 роки, затвердженого рішенням міської ради від 7 липня 2016 року № 954-МР в редакції рішення міської ради від 21 грудня 2017 року № 2902-МР.

Усього заяви на отримання одноразової цільової матеріальної допомоги надали 165 учасникам АТО. Робоча група зі складу членів Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих в ході антитерористичної операції при міському голові розглянула документи кожного й з урахуванням визначених критеріїв (майновий і сімейний стан; стан здоров’я; наявність неповнолітніх дітей та/або непрацездатних членів сім’ї; забезпеченість особи житлом; наявність держаних нагород та заслуг перед містом тощо) та у відповідності до фінансування на поточний рік визначила 60 осіб (10 – інваліди 3-ї групи, дев’ятеро – мають державні нагороди), які потребували поліпшення житлових умов першочергово.

Даний список розглянула постійна депутатська комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту, а потому затвердила міська рада (рішення від 8 серпня 2018 року № 3733-МР (зі змінами)).

Як повідомила директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, дана ініціатива реалізовуватиметься впродовж п'яти років. На наступний рік передбачатимуть у міському бюджеті так само 21 млн грн. для 60 осіб. Прийом документів розпочнеться з початку року.

Щодо забезпечення в Сумах житлом сімей загиблих учасників АТО та осіб із інвалідністю внаслідок війни І та ІІ груп, у 2015-2016 роках за рахунок коштів державного бюджету надали квартири сім’ям п’яти загиблих Героїв. Того ж року Уряд вирішив виплачувати даним категоріям грошову компенсацію на придбання житла. У 2017 році таку отримали особа з інвалідністю та три сім’ї загиблих, у 2018 – відповідно три особи з інвалідністю та п’ять сімей (п’ятеро вже придбали житло).