0010.jpg

У Сумах міська влада, освітяни та громадські об’єднання спільно з партнерами з Німеччини уклали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у царині освіти дорослих.

Підписантами виступили Сумська міська рада, представництво Інституту міжнародного співробітництва «Німецька асоціація народних університетів» (DVV International) в Україні, СумДУ, Громадська спілка «Українська асоціація освіти дорослих», Громадська організація «Центр освіти впродовж життя».

Як зауважив очільник міста Олександр ЛИСЕНКО, міська влада усвідомлює важливість підходу «освіта упродовж життя», успішно запроваджуваного в усьому світі. Для того, аби розвивати цей напрямок, Суми мають потужну навчальну базу: три університети та одну філію вишу.

«Виклики в галузі промислового виробництва, які постають сьогодні перед нами у зв’язку із закриттям промислових підприємств, спонукають до перегляду системи підготовки кадрів, до замовлення на підготовку саме тих фахівців, у яких місто нині відчуває потребу. Наразі ж величезна кількість дорослого населення Сум, яке вже має вищу освіту, досвід, стаж та за певних економічних і соціальних обставин залишаються «за бортом», мають потребу у перекваліфікації, в отриманні нових знань, ліквідних дипломів. Це люди, повні сил та енергії діяти, розвивати місто, свою громаду. І допомогти їм у цьому мають програми та підходи, спрямовані на освіту дорослих», – зазначив Олександр Лисенко.

Регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі, Молдові Беттіна БРАНД насамперед подякувала міській владі за увагу до питання освіти дорослих. За її словами, Суми – шосте місто в Україні, де впроваджуватиметься дана ініціатива. Набутий досвід засвідчив, що користь від цього є як у розрізі окремої особистості, так і громади загалом.

«Сьогодні Меморандумом ми даємо поштовх для освіти дорослих у Сумах. Це той інструмент, за допомогою якого активізуються громадяни, змінюється економіка і, що найголовніше, покращується соціальна згуртованість», – зауважила закордонна гостя.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН зазначила, розвиток громадянського суспільства є одним із пріоритетних напрямків діяльності влади. З підписанням Меморандуму, зауважила посадовиця, міська рада отримала дієвий інструмент у вирішенні низки економічних і соціальних проблем міста.

«В останні роки ми активно працюємо над створенням умов для розвитку громади. Маємо певні напрацювання, вони досить вагомі. Певно, через цей досвід DVV International і звернув на нас увагу», – наголосила Антоніна Кохан.

Нещодавно міська рада ухвалила цільову міську програму, покликану сприяти зміцненню громадянського суспільства у Сумах. І тематика неформальної освіти для містян стане однією з вагомих складових у її реалізації.

Ректор СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ поінформував, що тема освіти дорослих не нова для Університету і наразі досить актуальна, адже сучасне суспільство потребує життєво компетентних громадян. Він відзначив, що міська влада та виш вибудували плідну співпрацю і висловив сподівання, що з часом здійсниться його мрія про створення в Сумах Університету людей похилого віку.

Виконавчий директор «Української асоціації освіти дорослих» Микита АНДРЄЄВ наголосив на необхідності впровадження освіти дорослих і повідомив, що закінчена робота над законопроектом «Про освіту дорослих», і він готовий до прийняття.

Підписаний Меморандум, повідомив голова правління ГО «Центр освіти впродовж життя» Юрій ПЕТРУШЕНКО, засвідчує наміри сторін консолідувати зусилля для створення можливостей щодо участі дорослого населення в неформальній освіті, а також в громадянській освіті шляхом підтримки проведення освітніх програм та заходів, сприяти підвищенню рівня обізнаності населення про цінність і необхідність розвитку освіти дорослих. За необхідності, сторони організують і проводять спільні соціальні, культурні, освітні ініціативи та заходи: круглі столи, брифінги, тренінги, семінари, конференції, навчальні програми, інформаційні, просвітницькі кампанії, тощо для досягнення цілей Меморандуму.

У рамках «круглого столу», що відбувся разом із підписанням документа, регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі, Молдові Беттіна Бранд і директор DVV International в Україні Олег СМІРНОВ представили досвід реалізації ініціативи в Німеччині та Україні. Після чого підписанти детально поговорили про практичні кроки з реалізації засад Меморандуму.

Як зауважила Антоніна Кохан, документ відкритий і для інших підписантів.

Текст Меморандуму