002.jpg

Сумчани відзначають знаменну дату – День Соборності України та 100-ї річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. З цієї нагоди у Сумах проходять урочисті заходи.

Зранку сумчани вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність держави. Керівники міста та області, військові, духовенство та громадськість поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. Далі перейшли до Центрального кладовища, де поклали квіти на Алеї Слави та пам'ятного знаку воїнам, загиблим в зоні АТО. Тут відбулася і панахида за всіма загиблими українськими воїнами.

Опісля від Свято-Воскресенського кафедрального собору Хресна хода рушила до пам’ятника Т. Шевченку, де пройшов урочистий мітинг «Соборна та єдина – рідна Україна».

Його учасники у своїх виступах підкреслювали велике значення та вагу основоположної події української державності – проголошення Акта Злуки двох частин України у єдину державу.

В. о. міського голови Степан ПАК, звертаючись до загалу, підкреслив, що у всі часи українці вірили і прагнули до створення єдиної, неподільної і самостійної країни.

«22 січня є особливою датою в історії нашої держави. Саме цього дня, 100 років тому, українські землі вперше після багатьох століть об’єдналися в єдину державу. Для усіх нас Соборність – це єдність. Єдність не можна зробити раз і назавжди, єдність треба плекати кожного дня. Ми низько вклоняємось та шануємо всіх, хто і 100 років тому боровся за створення Української самостійної соборної держави, так і сьогодні боронить українську землю, захищаючи її територіальну цілісність. Сьогодні, коли ворог зазіхає на нашу Батьківщину, ми особливо маємо триматися разом, підтримувати, допомагати один одному. Адже в єдності наша сила!», – зазначив посадовець.

Потому Степан Пак виконав приємну місію, вручивши козацький орден «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеню учаснику АТО Олександру НЕЧИПОРЕНКУ.

Присутні отримали також щирі та завзяті вітання від маленьких сумчан – юних козачат, з вуст яких лунали патріотичні вірші та пісні.

Святкові заходи продовжуються. Зокрема, о 15:00 в обласному академічному театрі ім. М. С. Щепкіна відбудуться урочисті збори та культурно-мистецьке свято до Дня Соборності України.

А вже ввечері сумчан та гостей міста чекатимуть у сквері Тараса Шевченка. Тут відбудеться флешмоб «Вогні Соборності єднають Україну», коли молодь та усі охочі учасники викладатимуть зі свічок карту нашої держави.

Тематичні заходи також проходять у навчальних закладах, бібліотеках, музеях та галереях міста.