005.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся із сім'ями загиблих в Афганістані та особами з інвалідністю І групи з числа учасників бойових дій на території інших держав.

До спілкування також долучились заступники міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, Ольга ВОЛОШИНА, директор департаменту комунікацій та інформаційної політки Антоніна КОХАН, фахівці департаменту соціального захисту населення та відділу охорони здоров’я.

На початку зустрічі директор департаменту комунікацій та інформаційної політки Антоніна Кохан зазначила: «Минають роки, але біль душевних ран не вщухає. Війна, яка тривала 10 років, забрала життя сотні тисяч життів. Ми мусимо пам’ятати про кожного, хто побував у тій кривавій війні. Ті, хто пройшов жахіття цієї війни, мають сьогодні на грудях медалі. Але у кожної медалі є два боки. Один бік – це політика тодішньої влади, яка змушувала своїх громадян виконувати інтернаціональний обов’язок. Другий бік – це відчуття матерів, дружин, сестер, близьких і друзів, які втрачали у цій війні рідних».

Антоніна Кохан наголосила, що міська влада робить все можливе для того, аби сумчани пам’ятали про кожного загиблого у афганській війні. За її словами, наразі готується до друку книга сумського автора Володимира ЩЕГЛОВА, яка міститиме вірші та матеріали про події афганської війни.

Далі до присутніх звернувся міський голова Олександр Лисенко, який наголосив, що події 30-річної давнини завжди будуть у пам’яті сумчан.

«Багато з тих, хто став учасником афганської війни, заплатив за це занадто високу ціну, віддавши своє життя або отримавши інвалідність. Так само відчайдушно боронять рідну землю і сьогоднішні воїни на Сході України, де вже не один рік триває неоголошена війна. І тут спадає на думку всім відомий вираз «Той, хто не пам’ятає минулого, не вартий майбутнього». Але ми, українці, його варті, адже ніколи не забудемо, чому стільки наших співвітчизників полягли в афганській війні. Хоча цю війну нам просто нав’язала тодішня влада», – сказав міський голова.

Потому всі присутні, стоячи, вшанували пам'ять про 23 сумчан, які загинули у далекій Республіці Афганістан. Голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Володимир РИКУН розповів, що напередодні чергової річниці з дня виведення військ з Афганістану, у освітніх, лікувальних закладах тривають зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами, під час яких присутнім розповідають про те, що це була за війна, для чого розв’язана і, головне, про тих, хто брав у ній участь.

Далі спільно із очільником Сум голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану вручили рідним загиблих в Афганістані та особами з інвалідністю І групи з числа учасників бойових дій на території інших держав нагороди та подарунки.

Також під час зустрічі присутні мали змогу поспілкуватись із представникам департаменту соціального захисту населення та відділу охорони здоров’я щодо питань, які наразі для них є актуальними.