002.jpg

Сумчани відзначили 30-ту річницю виведення військ з Республіки Афганістан.

З цієї нагоди в місті відбулись урочисті заходи. Зранку сумчани вшанували пам’ять воїнів бойових дій на території інших держав і сучасних захисників кордонів та незалежності України. Керівники міста та області поклали квіти до пам'ятного знаку воїнам, загиблим в зоні проведення АТО, що на Центральному кладовищі. Далі перейшли до Меморіалу воїнам-інтернаціоналістам, де відбувся мітинг-реквієм. Тут зібралися військовослужбовці, духовенство, представники ветеранських організацій, ті, хто безпосередньо брав участь у воєнних діях, та пересічні містяни.

Звертаючись до загалу, міський голова Олександр ЛИСЕНКО зазначив, що український народ віддає глибоку шану усім без винятку бійцям, яким судилося пройти пекло війни в Республіці Афганістан та інших «гарячих» точках планети, і які, на жаль, не повернулися живим на рідну землю з іракської пустелі, мінних полів Лівану та Анголи, джунглів Ліберії та Сьєрра-Леоне.

Дорогою афганської війни пройшло понад 160 тисяч українців, більше трьох тисяч, з них 23 сумчан, додому так і не повернулись, тисячі отримали поранення.

«Куди б не закинула доля наших земляків сумлінно виконували військову присягу. За хоробрість, мужність, високий професіоналізм вони заслужили вдячність і повагу багатьох народів, яким довелося брати участь у миротворчих операціях, вони завжди чесно й примножили авторитет України як країни–миротворця», – наголосив Олександр Лисенко.

Очільник Сум підкреслив, що війна в Афганістані, яка тривала десять років і принесла смерть у тисячі українських родин, має стати уроком для всіх, уроком для прийняття виважених рішень щодо участі у різних військових конфліктах, бо найціннішим є людське життя.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав керівництво міста та області відзначило воїнів-інтернаціоналістів медаллю «Честь, Мужність, Пам'ять.»

Потому присутні вшанували світлу пам'ять полеглих хвилиною мовчання, а військовослужбовці, віддаючи честь та повагу загиблим, пройшли урочистим маршем.

Цього ж дня керівники міста та області вшанували пам’ять й тих, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України, поклавши квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам-артилеристам.

Заходи до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав продовжились в обласній філармонії.

«Ви, як ніхто інший, знаєте справжню ціну війни і миру. Вмієте дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє. Переконаний, що ваш досвід, високі моральні якості, принциповість і професіоналізм й надалі служитимуть ствердженню миру та злагоди на нашій Богом даній українській землі», – зазначив заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК.

За вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, активну громадську діяльність та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Степан Пак нагородив воїнів-інтернаціоналістів Почесною відзнако міського голови «За заслуги перед місто» ІІІ ступеня Олександра МАРЧЕНКА та Миколу САЧЕНКА, та Почесною грамотою міського голови Сергія БІЗЮКА.