005.jpg

З нагоди Міжнародного дня рідної мови в Конгрес-центрі СумДУ пройшла науково-практична конференція «Мова – держави основа».

Участь у науково-практичній конференції взяли представники обласної та міської влади, освітяни та громадськість.

Як зазначив ініціатор заходу – голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини Віктор КАЗБАН, мовна політика має бути потужною і це питання актуальне як ніколи: «Роль рідної мови, як важливого чинника консолідації нації, суттєво зростає в умовах розбудови української державності, вона стає опорою, що дасть змогу, на мій погляд, згуртувати українське суспільство. Сьогодні постає питання реального поновлення на рідній землі рідної мови в своїх правах, особливо це важливо на теренах Сумщини, яка є прикордонною із агресором областю».

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО наголосив на важливості спільних дій, аби українська мова була основою української національної ідеї, тож запевнив, що міська влада й надалі підтримуватиме впровадження в Сумах проектів та ідеї, спрямованих на популяризацію української мови.

«В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Українці дуже різні, мають різне віросповідання, різне етнічне походження, але що нас всіх об’єднує? Нас об’єднує мова, наша українська мова, яка є невід’ємною частиною української національної ідеї. Українська мова відіграє визначальну роль на новому етапі державотворення у процесі формування української політичної нації. Тож наше головне завдання – стояти на сторожі нашої рідної української мови, нашої державності. Думайте, розмовляйте, мрійте, пишіть, жартуйте, співайте, читайте рідною мовою! Шануйте та популяризуйте нашу мову!».

Учасники конференції говорили про основи та важливість національної ідеї, детально зупинялись на визначенні української мови як важливого чинника консолідації української нації. Були розглянуті питання мовного законодавства у контексті європейського досвіду, культуромовної особистості фахівця у XXI столітті та специфікації її формування. Також обговорили питання мови архітектурного простору міста, міської топоніміки та проблеми історичної пам’яті.