003.jpg

В. о. міського голови Володимир Войтенко взяв участь у нараді з питань реалізації проекту комплексної термомодернізації будівлі дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди, що реалізується в рамках Проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ).

Нарада відбулась за участі координатора Проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» (GIZ) Василини ГОРБАНЬ, представника Міжнародної компанії DELTA Holding GmbH Вікторії БЕРЕЖНОЇ, міжнародного експерта Георга БЕНКА, директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлани ЛИПОВОЇ, начальника відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлани МАРТИНЕНКО, в. о начальника відділу охорони здоров'я Олени ЧУМАЧЕНКО, головного лікаря дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Олександра ЄМЦЯ.

Володимир Войтенко привітав членів робочої групи з успішним виконанням теоретичної частини Проекту. Він наголосив, що сьогоднішній зустрічі передувала складна робота з проведення енергоаудитів міських лікарень, визначення об'єкту термомодернізації, залучення грантових та кредитних коштів, проведення тендеру на розробку проектно-кошторисної документації тощо.

«Наразі ми спільно з координаторами проекту, експертами Австрійської компанії DELTA, представниками департаменту фінансів, економіки та інвестицій, керівництвом лікарні переходимо до детального обговорення практичної частини робіт, які маємо намір розпочати навесні, – сказав Володимир Войтенко. – Тож маю надію, що скоро дитяча клінічна лікарня стане комфортною, як для пацієнтів так і для персоналу».

В. о. міського голови наголосив, в рамках грантової програми Німецького уряду в кінці минулого року для впровадження заходів з термомодернізації лікарні було перераховано 120 тис євро. Реалізація всієї програми становить 300 тис. євро. Участь міської ради полягає у співфінансуванні проекту в сумі 100 тис. євро. Також, за словами Володимира Войтенка планується залучати кредитні кошти Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) в сумі 500 тис. євро.

Головний лікар медзакладу Олександр Ємець наголосив, лікарня збудована у 1896 році, тому дійсно потребує комплексної модернізації.

Загалом, у будівлі міської дитячої лікарні Святої Зінаїди планується збалансувати систему опалення, облаштувати ІТП, встановити автоматизований вузол регулювання теплового потоку та модулю гарячої води, утеплити будівлю, дах і цоколь лікарні, замінити вікна та утеплити перекриття підвалу будівлі.

Всі ці заходи, на думку представників міської ради, закордонних фахівців та експертів, дозволять модернізувати установу та зроблять умови перебування в лікарні більш комфортними.
Участь міста у проекті є рішучим кроком, – зауважила Василина Горбань.

«Це початок великої роботи з західними партнерами, добре що знайшлись керівники, яким не страшно взяти на себе відповідальність за цю справу», – сказала координатор Проекту.

Вона повідомила, що на сьогодні лише два обласних центри України активно співпрацюють по Проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», одне місто – Суми, друге – Чернігів.