001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з координатором із питань України «Інституту Східноєвропейських досліджень» Яцеком КЛЮЧКОВСЬКИМ.

На зустрічі також були присутні заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК, представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій, департаменту комунікацій та інформаційної політики, відділу культури та туризму, управління стратегічного розвитку міста, СумДУ.

Олександр Лисенко зазначив, що підтримка та допомога польських партнерів є надважливою для міста. Завдяки зусиллям колег із Любліна чотири роки тому Суми долучились до проекту «Український самоврядно-громадський стандарт», а торік представники міської ради стали учасником спільного з муніципалітетом містом-партнером проекту «Професійні кадри в місцевому самоврядуванні – формування компетентних команд публічної адміністрації в сфері підтримки реформи самоврядування в Україні». Наприкінці 2018 року сумчани отримали запрошення від люблян до участі в якості стратегічного бенефіціара у конкурсному відборі заявок на підтримку сталого партнерства міста в рамках проекту «Місцеві органи влади: партнерства для сталого розвитку міст», що має на меті посилення управлінського потенціалу міст, забезпечення їхньої соціальної інклюзивності, покращення стійкості до кліматичних змін, озеленення, підвищення добробуту та впровадження інновацій.

«Хочу відзначити, що наше співробітництво, яке триває вже не один рік, стає все конструктивнішим. Наша співпраця з польськими партнерами сприяє результативності реалізації намічених ініціатив. Підтримка від вас і наших міст-побратимів – це великий внесок у розвиток місцевого самоврядування. В багатьох напрямках ми повторюємо шлях, який колись пройшли ви, а тому ваш досвід і ваші напрацювання допоможуть нам скоротити час на його», – наголосив Олександр Лисенко.

Степан Пак принагідно висловив вдячність Яцеку Ключковському за те, що, за сприяння «Інституту Східноєвропейських досліджень», представники міської ради щороку мають можливість брати участь у Форумі «Україна–Європа» та Економічному Форумі у Криниці-Здруй, що є одним із наймасштабніших заходів такого плану в Центральній та Східній Європі.

Своєю чергою гість подякував керівництву міста за гостинність і відкритість до співпраці та запевнив, що й надалі сумчан раді бачити серед партнерів по різноманітних проектів. Й одразу запропонував приєднатись, до такого, що реалізовуватиметься найближчим часом, – представлення в Сумах польської культури. Орієнтовно восени планують провести науково-практичну конференцію та влаштувати тематичну виставку з фондів обласного художнього музею імені Н. Онацького.

Олександр Лисенко запевнив у своїй підтримці при проведенні даних заходів та повідомив, що місто готове допомогти з ремонтом музею та благоустроєм прилеглої території.

Начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА розповіла про міжкультурну комунікацію, яку налагодила дитяча художня школа ім. М. Г. Лисенка, та запросила польську сторону долучатись до фестивалю духової музики «Сурми України».

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН також наголосила на важливості розвитку міжкультурного співробітництва. Вона нагадала, що Суми першими увійшли до оновленої Української мережі інтеркультурних міст, і повідомила, що дана складова знайде своє відображення в Стратегії розвитку міста до 2027 року, яка наразі розробляється.

У цьому контексті головний спеціаліст управління стратегічного розвитку міста Юлія ТЕРЕЩЕНКО відзначила допомогу представників муніципалітету Любліна у розробці Стратегії розвитку Сум та запросила представників «Інституту Східноєвропейських досліджень» до участі у другому етапі секторальних стратегічних сесій.

Також під час зустрічі обговорили подальші кроки з облаштування Скверу українсько-польської дружби.