0012.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ознайомився з проміжними результатами впровадження у школі № 25 заходів із енергозбереження.

За два останні роки в навчальному закладі здійснили реконструкцію-термомодернізацію будівлі; реконструювали систему вентиляції, опалення; відремонтували дах; замінили в усіх кабінетах і решті приміщень вікна, вхідні двері; замінили лампочки; встановили систему електронного регулювання температури теплоносія. З міського бюджету на відповідні роботи спрямували майже 6 млн гривень. У поточному році роботи продовжать, зокрема дороблять фасад.

Як зазначила директор школи Лідія ГОЛУБ, завдяки цим заходам, серед іншого, суттєво зменшилось споживання закладом теплової енергії (у січні–березні  економія вже склала  понад 60 тис. грн.), при тому що в приміщеннях тримається комфортна температура, яка відповідає санітарним нормам для закладів загальної середньої освіти.

«Місто приділяє багато уваги школі, що дає змогу створити належні умови для забезпечення навчального процесу. Буваю в інших містах і маю, з чим порівняти – ми виглядаємо гідно», – зазначила директор школи.

Вона подякувала міській владі за допомогу і не лише у напрямку енергозбереження. У 2018 році школі виділили з міської скарбниці 13838 тис. грн., з них на харчування учнів пільгових категорій та учнів 1-4 класів – 621 тис. грн., на поточне утримання – 784 тис. гривень. Також торік у закладі коштом міського бюджету капітально відремонтували коридори першого та частково другого поверху на суму 385 тис. грн. та придбали обладнання довгострокового користування на суму 436,7 тис. гривень. У 2019 році бюджет закладу складає 15190 тис. грн., на проведення капітального ремонту цьогоріч передбачили 200 тис. гривень.

«Впроваджуючи в наших школах і дитсадках заходи з енергозбереження, ми переслідуємо дві мети: комфорт та економія. Ми хочемо заощаджувати бюджетні кошти для того, щоб вони залишались для інших програм, які ми втілюємо в освіті, і також прагнемо створити в навчальних закладах комфортні умови. Наразі енергозбереженням охопили 10 шкіл, десь роботи вже завершили, десь тільки починаємо. Окрім цього, плануємо в нинішньому році у співпраці з Європейським інвестиційним банком впроваджувати енергозбереження у 15 дитячих садках», – сказав міський голова.

На реалізацію в закладах освіти міста заходів із енергозбереження, повідомила заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, з бюджетів усіх рівнів минулого року спрямували понад 44 млн грн., у результаті заощадили за рік на розрахунках на енергоносії 5 млн гривень. Окрім енергозбереження, зазначила посадовиця, роблять наголос на безпеці дітей – в цьому році розпочинають роботи з оснащення закладів освіти сучасними системами пожежної сигналізації.