002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ознайомився з ходом робіт із реконструкції самопливного залізобетонного колектору по вул. 1-ша Набережна р. Стрілка.

Даний колектор діаметром 1000 мм збудували у 1977 році. Він здійснює водовідведення вул. Г. Кондратьєва, частково вул. Олександра Олеся, вул. Ярослава Мудрого, вул. Над’ярна, вул. Олександра Аніщенка, вул. Перекопська, вул. Першотравнева, вул. Гетьмана Мазепи, вул. Робітнича, вул. Садова, вул. Академічна, вул. Набережна р. Стрілка. Торік на колекторі трапилось пошкодження, яке засвідчило необхідність проведення заміни зношених труб. Терміново почали розробку проектно-кошторисної документації (вартість проектних робіт 426,8 тис. грн.) на об’єкт «Реконструкція каналізаційного самопливного колектору Д-1000 мм по вул. 1–ша Набережна р. Стрілка м. Суми» і вже у листопаді департамент інфраструктури міста провів торги через електронну систему ProZorro. Переможцем стало ТОВ НВП «Тепло-світ», яке запропонувало ціну 29,6 млн грн., при початкових 36,3 млн гривень.

У поточному році з виконавцем робіт уклали додаткову угоду на суму 9,2 млн гривень. Як зауважив начальник управління розвитку житлово-комунального господарства департаменту інфраструктури міста Віктор БОГДАНОВ, з початком робіт стало зрозуміло, що колектор вкрай зношений, а тому довелось виділяти більше ніж планувалось. Наразі йдеться про кошти суто міського бюджету, але очільник міста Олександр Лисенко зауважує, що наразі працюють і над залученням державних коштів.

Проектом передбачена заміна мережі довжиною 1308 м. Перша черга робіт охоплює ділянку довжиною 406 м. За повідомленням директора ТОВ НВП «Тепло-світ» Володимира ЄВДОСЄЄВА, пройдено понад 50% ділянки. Працюють із випередженням графіка.

«Хочеться подякувати міському голові та депутатському корпусу за те, що сьогодні в місті проводиться значна робота із заміни колекторів. Можна сказати, що вона системна, а тому є сподівання, що завдяки цьому містяни надалі не зазнаватимуть таких негараздів, які траплялись раніше через аварії на самопливних колекторах», – сказав головний інженер КП «Міськводоканал» Йосип ТИСІВСЬКИЙ.

Реконструкція мереж водопостачання та водовідведення, говорить Олександр Лисенко, вкрай важлива для забезпечення стабільної життєдіяльності міста, тому влада активно працює в цьому напрямку.

«Питання заміни мереж водопостачання та водовідведення вимагають першочергового вирішення. Серед таких чи не найголовніше – заміна колекторів, що ми робимо три роки поспіль. Ми планомірно ремонтуємо зношені каналізаційні мережі, тим самим убезпечуємо місто від техногенних катастроф. Вже упередили виникнення таких, зокрема, в Курському та Роменському мікрорайонах, зараз працюємо над безпекою центральної частини міста», – зазначив Олександр Лисенко.

Самопливний залізобетонний колектор по вул. 1-ша Набережна р. Стрілка оновлюють методом санації, що дозволяє проводити роботи з мінімальним розриттям: в стару трубу поміщують нову меншого діаметру. На час виконання робіт налагодили тимчасове перекачування стоків, що дозволяє здійснювати водовідведення у звичайному режимі.

Тривалість реконструкції, при достатньому фінансуванні, складає трохи більше 9 місяців. Виробник труб обіцяє, що вони прослужать не менше 50 років.