001.jpg

Сумські посадовці почали щопонеділкову апаратну нараду з обговорення загрозливої ситуації, що склалась із наповненням міського бюджету у зв'язку з перереєстрацією підприємств комунальної власності обласної ради.

За словами директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлани ЛИПОВОЇ, станом на 10 травня невиконання міського бюджету за розписом становило 21,7 млн грн. і переважно за рахунок ПДФО – 27,8 млн грн., а перереєструвалось з початку року 42 суб’єкта комунальної власності обласної ради.

«Тенденція тримається. Є такі підприємства, які ще сплачували до міського бюджету, перебуваючи в стані реорганізації, але вже в травні не сплачуватимуть. За нашими розрахунками, враховуючи находження минулого року, але це мінімальна сума, ми втратили близько 16 млн гривень. Якщо брати по реальних надходженнях, ми вибирали в ручному режимі деякі підприємства, то, можливо, десь – близько 20 млн грн. Раніше ми озвучували, що втратимо до кінця року 74 млн грн., але я думаю, що ми втратимо не менше 80 млн гривень. Ситуація загрозлива. На 10 травня недовиконання доходної частини становило вже 3,5%, а по Бюджетному кодексу, якщо сягне 5%, ми повинні будемо переглянути бюджет, в першу чергу всі програми, включаючи й соціальні», – зауважила головний фінансист Сум.

До цього міський голова Олександр Лисенко додав, що, за його інформацією, обласна влада має наміри зареєструвати в Сумському районі ще й розташовані в місті навчальні заклади, а також змушує до перереєстрації підприємців.

«Ми не можемо мовчати. Це не мої кошти, а кошти громади. Якщо вони й далі так продовжуватимуть нам необхідно збирати громаду міста, виходити на площу, блокувати всі входи в обласну адміністрацію та обласну владу і не давати їм можливості здійснювати свої мародерські дії. Знаєте, що вони готують? Виводити всі навчальні заклади, наші університети, та реєструвати в Сумському районі, підприємців усіх викликають до адміністрації і не пропонують, а вимагають, перереєструватись. Мінус 20 млн грн. зараз, мінус 80 млн грн. на кінець року. Які програми ми з вами повинні скоротити: соціальні виплати, ремонти доріг та дворів?!» – наголосив очільник міста.

Олександр Лисенко звернув увагу й на те, що, забравши у міста значний фінансовий ресурс, разом із тим обласні посадовці наполегливо просять дофінансування міським бюджетом делегованих державою повноважень.

«Ми здійснюємо кожної сесії виділення коштів, але такої ситуації ніколи не було: було недофінансування по останньому кварталу, а зараз уже й по першому. Ми бачимо недофінасування по гемодіалізу, інсуліну. Це життя людей. Їм плювати сьогодні на життя людей, їм плювати на громаду нашого міста. Ви можете відкривати на мене кримінальні справи, можете залякувати, але ви не розумієте, що змінилась влада, змінилась ситуація і більше красти гроші з бюджету вам ніхто не дасть. Треба інавгурацію робити швидше, бо вони розтягнуть усю країну по шматках!» – сказав міський голова.

Очільник Сум наказав готувати звернення до прокуратури, СБУ, поліції про відкриття кримінального провадження стосовно людини, яка давала доручення про перереєстрацію.