006.jpg

У Сумах вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

На мітинг-реквієм до пам’ятника жертвам комуністичних репресій прийшли керівники міста та області, депутати міської та обласної рад, представники громадських організацій національно-патріотичного спрямування, духовенство. Присутні поклали квіти до пам’ятника та після панахиди за невинно вбитими вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Говорячи про часи репресій, учасники мітингу наводили сімені історії. Голова обласної організації Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Світлана РЕВЯКІНА принесла фотографію своєї тітки Євдокії Котилко, розстріляної у 1938 році, сказавши, що це її відповідь на російську акцію «Безсмертний полк».

У своїх промовах присутні говорили про те, що досі достеменно невідомо, скільки людей знищила репресивна машина, про те, що дана тема вимагає подальшого вивчення та осмислення, особливо юним поколінням, про те, що необхідно винести урок з тієї страшної сторінки, аби подібна трагедія не повторилась.

«Учора ми вшановували пам’ять жертв депортації кримських татар, сьогодні згадуємо жертв політичних репресій – жертв найбільш серйозних і значущих злочинів комуністичного режиму. Перші репресії – це 200 тисяч українців, яких заарештували, а 2/3 загинули. Якщо говорити про весь період політичного утиску радянської доби, то з 20-х по 80-ті роки минуло століття загинуло 1,5 мільйона людей, з яких половина – українці. І це ще не всі пораховані. Необхідно пам’ятати про жертв політичних репресій і не допустити повторення цього жахіття. Вічна пам’ять і вічна слава загиблим! І дай Бог, щоб ніколи більше такого не було! Кожна людина має право висловлювати свою думку, і ніхто не може позбавляти її цього права!» – зазначив міський голова Олександр ЛИСЕНКО.