003.jpg

У Сумах продовжують впроваджувати ініціативу з надання учасникам АТО/ООС за рахунок коштів міського бюджету одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла.

Про перші результати та перспективи розповіли під час брифінгу 22 травня.

Родини Валентина ГОРОБЦЯ та Максима ШИНКЕВИЧА належать до числа тих, хто завдяки даній ініціативі міського голови Олександра ЛИСЕНКА зміг обзавестись власною квартирою. Голови обох родин є учасниками АТО. Про ті часи життя говорять неохоче, а от про нові помешкання готові розповідати безкінечно. Квартири обирали у тих районах, де проживали до цього. За виділені кошти перша сім’я придбала однокімнатну квартиру, друга – двокімнатну. Обидві з ремонтом – заходь і живи. Звичайні родини зі звичайним достатком могли лише мріяти про те, що колись обзаведуться власними квадратними метрами. А сьогодні з упевненістю говорять: «Мрії збуваються!». Валентин Горобець зізнається, що завжди вважав себе невезучим, тому й цього разу не сподівався на успішний результат, але сталось по-іншому. Чоловік вдячний керівництву міста та всім, хто траплявся на етапі проходження процедури, за увагу та допомогу.

«Складно не було, головне цим займатись. На всіх етапах програми є люди, які готові допомогти», – сказав новосел.

Виплату за рахунок коштів міського бюджету одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла учасникам АТО та членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції у розмірі 350 тис. грн. почали впроваджувати торік. У міській скарбниці на дані потреби передбачили 21 млн грн., який розподілили між 60 особами, котрих, у результаті опрацювання документів, визначила Рада учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові та погодили депутати міської ради.

Вже житло придбав 51 учасник антитерористичної операції. Більшість – 47 – зупинили свій вибір на квартирі (четверо обрали помешкання за межами Сум: дві квартири – в селищі Сад, по одній – у Старому селі та Житомирі), четверо – на будинку (один – у селі Ополонське).

«Ми продовжуємо на місцевому рівні забезпечувати житлом учасників АТО/ООС. Оскільки йдеться про кошти громади, ми прагнули зробити процес їх отрмання якомога прозорішим, погодити з бійцями, – зазначив міський голова Олександр Лисенко. – Пам’ятаю, як мати мені сказала, коли хлопці почали повертатись зі Сходу: «Синку допомагайте їм!». На жаль, не всі у наш час через брак коштів можуть дозволити собі придбати власне помешкання і жити в комфортних умовах. Коли ж цього не можуть зробити ті, хто боронив Україну від ворога і повернувся до мирного життя, це зовсім неправильно. Ми їх повинні підтримати, допомогти матеріально, аби наші захисники жили достойно. Це наш обов’язок і ми добросовісно його виконуємо».

Очільник Сум закликав новоселів власним прикладом заохочувати побратимів приєднуватись до ініціативи з тим, аби й вони могли поліпшити свої житлові умови.

На 2019 рік, у відповідності до міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей», у міському бюджеті на придбання житла учасникам АТО/ООС також передбачили 21 млн грн. для 60 осіб.

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ розповіла, що цьогоріч заяви на отримання допомоги подали 348 осіб, з яких: учасників АТО/ООС – 343, членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО – п’ять.

Рада учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції при міському голові опрацювали подані документи та склала попередній рейтинговий список заявників, у відповідності до суми балів, що нараховані кожній особі по встановлених критеріях. До 30 червня відбуватиметься прийом зауважень і запитань щодо інформації, яка міститься у списку. Потому відбудеться засідання Ради, на якому визначать перелік осіб, яким рекомендовано надання матеріальної допомоги на придбання житла у 2019 році. Відповідну інформацію передадуть на розгляд постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту для подальших дій, направлених на реалізацію ініціативи.