001.jpg

У Сумах вшанували пам'ять земляків, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Представники родин загиблих, керівництво міста та області, волонтери та представники громадськості поклали квіти до могил воїнів АТО та стели на Алеї Героїв.

Заупокійну панахиду за воїнами АТО справили священнослужителі міста.

Після офіційних заходів міський голова Олександр ЛИСЕНКО поспілкувався з рідними загиблих бійців. Очільник міста висловив їм свої співчуття та подякував батькам Героїв за те, що виховали дітей справжніми патріотами свої землі.

«Сьогодні ми віддаємо данину подвигу нашим землякам. Жодними словами не можна передати нашу глибоку вдячність та повагу батькам, які виховали справжніх чоловіків і патріотів, невичерпну скорботу за тими, хто в молоді роки поклав життя за мир на нашій землі. Шануємо захисників, які загинули в боротьбі за незалежність України і нашу свободу!», – сказав міський голова Олександр Лисенко.

Нагадаємо, День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, відзначають вперше. Відповідний Указ видав 23 серпня Президент України Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

Дату обрано невипадково. Саме 29 серпня 2014 року розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі. Тоді силовики Росії, що вторглися до України, обстріляли «зелений» коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські солдати.

За офіційними даними, в Іловайському котлі загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.