0012.jpg

У Сумах відзначають 364-ту річницю заснування міста.

Зранку міський голова завітав до клінічного пологового будинку Пресвятої Діви Марії, аби привітати сум’ян, котрі цього дня стали батьками, та їхніх малюків. Першим новонародженим став хлопчик. Він з’явився на світ о 7:50 зі зростом 51 см і вагою 3350 г. Олександр Лисенко від керівництва міста та всієї громади привітав батьків дитини з поповненням у сім'ї та побажав малюкові зростати здоровим і щасливим, а родині – жити в мирі та достатку.

Потому очільник міста провів святковий прийом, гостями якого стали Почесні громадяни міста, керівники підприємств та установ, ректори вишів, представники офіційних делегацій, котрі завітали до Сум із привітаннями.

Продовжилось святкування в залі обласної філармонії Урочистою сесію.

Участь в урочистому заході взяли керівництво обласного центру на чолі з міським головою Олександром Лисенком, закордонні делегації з Польщі, Литви, Грузії, Китайської Народної Республіки, гості з Рівного, Ямполя (Вінницька область), Шостки (Сумська область), представники Сумського земляцтва в Києві, а також пересічні городяни, які щодня працюють заради добробуту сумської громади.

Звертаючись до присутніх, керманич міста найперше закликав хвилиною мовчання вшанувати пам'ять про тих сумчан, які віддали своє життя за волю України.

«Завдяки цим хлопцям ми сьогодні маємо мирне сумське небо і маємо можливість відзначати 364-ту річницю заснування Сум. Вічна їм шана і дяка за це», – сказав Олександр Лисенко.

Потому міський голова згадав історію заснування рідного міста, зупиняючись на тих постатях, які працювали на його розвиток, благо містян і прийдешніх поколінь, любили Суми і прагнули розквіту міста над Пслом.

«У нас чудові традиції, започатковані Кондратьєвими, Харитоненками, Сухановими. Нам є чим пишатись і що берегти. Але скільки ще потрібно працювати, докладати зусиль, аби примножувати і розвивати той потенціал, який мають Суми! Вірю, що всім нам разом до снаги створити місто мрії, місто, де буде комфортно жити, творити та відпочивати», – підкреслив міський голова.

Ті ж, хто творить історію міста вже сьогодні, дбаючи про правопорядок, розвиток культури, освіти та інших соціально важливих для городян послуг, отримали під час урочистої сесії Почесні грамоти міського голови.

Сам Олександр Лисенко і вся сумська громада приймали вітання з нагоди Дня міста від закордонних гостей та гостей з інших українських міст, які бажали процвітання, добробуту і, головне, миру на благодатній слобожанській землі.

Окрім того, мер м. Мажейкяй (Литва) Відмантас МАЦЯВИЧЮС та міський голова Олександр Лисенко підписали договір про співпрацю між двома містами, який регламентуватиме подальші дії у багатьох сферах життєдіяльності як Сум, так і Мажейкяйа.

По завершенню Урочистостої сесії керівники міста поклали квіти до пам’ятника видатному земляку, відомому цукрозаводчику та меценату Івану Харитоненку. Опісля містяни стали глядачами параду байків, ретроавтомобілів та муніципальної техніки. Разом із байкерами міський голова рушив на майдан Незалежності, де відбулась виставка. Юні та дорослі сум’яни з цікавістю оглядали та випробовували на міцність техніку. Ті, кому до душі народна творчість, блукали вул. Соборна і Тайним ринком, де розгорнулись виставки-продажі різноманітного краму. Тим часом любителі смачно поїсти частувались на Театральній площі, де проходив Фестиваль вуличної їжі. Там же Федерація автотранспорту Сумщини презентувала авто, що стануть учасниками перегонів, які відбудуться в Сумах за два тижні. Любителі друкованого слова в пров. 9-го Травня знайомились з німецькою та французькою літературою, яку представив проєкт «Колона Морріса».

Також цього дня міський голова Олександр Лисенко, його заступник Альона ДМІТРЄВСКАЯ та член виконавчого комітету Юрій УДОВЕНКО привітали сум'ян Сергія та Поліну, які стали на весільний рушник. Міський голова Олександр Лисенко побажав молодятам довгих та щасливих років подружнього життя і дав наказ від громади народити щонайменше чотирьох дітей – молодятам, які беруть шлюб у звичайні дні, сум'яни дають наказ поповнити громаду двома дітьми, а на тих парах, які створюють сім'ї у День міста, – подвійна відповідальність. Загалом заяви на реєстрацію шлюбу 7 вересня подали 24 пари.

У День міста у Сумах зафіксували і національний рекорд зі створення найдовшої витинанки. За три місяці три сумські майстрині Любов ЯРЦОВА, Ярослава МУДРОВА та Аліна СВИРИД створили витинанку довжиною 30 м. Як повідомила керівник Національного реєстру рекордів Лана ВЄТРОВА, раніше були дві спроби встановити подібний рекорд.  Такий намір мали Кременчук, де зробили витинанку довжиною 2 м, та Дніпро, де замахнулись на 12 м, але успіху досягли лише Суми.

Побачити найбільшу в Україні витинанку можна в ТРЦ «Мануфактура». Як повідомимв директор закладу Володимир ЛОБОДІН, паперове диво може перебувати у ТРЦ, доки його авторки не вирішать по-іншому.