002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з новим керівником проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Рікардо КЮЛЬХАЙМОМ.

На зустрічі також були присутні перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, координатори проєкту від міста: директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, її заступник Тетяна КРАВЧЕНКО та начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО.

Міський голова подякував партнерам із GIZ за співпрацю. Енергоефективність, сказав він, є одним із пріоритетів міської влади та керівництва держави, ключем до енергонезалежності, як складової національної безпеки.
Олександр Лисенко запевнив Рікардо Кюльхайма в тому, що сумська сторона залишатиметься дисциплінованим партнером проєкту, й висловив переконання, що результатом першої співпраці стане зразковий проєкт.

«Реалізація пілотного проєкту з GIZ вийшла на завершальну стадію. Співпраця показала, що GIZ – високопрофесійний, ефективний та відповідальний партнер, з яким у нас склалися дружні відносини, і з яким сподіваємося продовжити подальшу плідну співпрацю у сфері розвитку муніципального господарства», – сказав він.

Директор проєкту Рікардо Кюльхайм, який змінив на цій посаді Грегора БРЬОМЛІНГА, повідомив, що, оскільки це його перший візит до Сум, він має ознайомчий характер. Разом із тим висловив переконання, що співпраця з сумчанами не лише продовжиться, а й посилиться, й запросив долучатись да нового проєкту GIZ.

Перший заступник міського голови Володимир Войтенко зазначив, що сумчани повністю задоволені співпрацею з партнерами, та зупинився детально на проміжних позитивних результатах реалізації проєкту. А це: енергоауди в cеми медичних закладах міста, навчання енергоменеджерів лікарень, керівників і працівників виконавчих органів, отримання кожним лікувально-профілактичним закладом вимірювальних приладів для контролю за дотриманням комфортних умов, початок будівельних робіт на пілотному об’єкті (старий корпус А2 КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» на вул. Троїцька, 28). Проєкт передбачає утеплення стін, заміну вікон, утеплення перекриття даху, підвалу, цоколю, встановлення автоматизованого вузла регулювання теплового потоку (індивідуальний тепловий пункт) з модулем приготування гарячої води, утеплення магістральних трубопроводів системи опалення та гарячого водопостачання, облаштування санвузла для мало мобільних груп населення тощо. Станом 16 вересня демонтували плитку з фасаду будівлі, розпочали утепленню перекриття даху, вирівнювання поверхні фасаду та утеплення першого поверху будівлі. Також ведеться демонтажу наддашника біля переходу між корпусами.

«Співпраця з GIZ – це реальна робота і реальне втілення в життя. Набуті знання ми вже застосовуємо при виконанні відповідних робіт в інших комунальних установах», – зазначив Володимир Войтенко.

Олександр Лисенко запропонував гостям на основі отриманого досвіду виробити алгоритм, який далі стане в пригоді як самим сумчанам так й іншим громадам, які братимуть участь у проєктах GIZ. Рікардо Кюльхайм погодився з тим, що напрацювання сумчан можуть бути корисні наступним партнерам, а також вийшов із пропозицією зібрати в Сумах представників міст, що також зацікавлені в подібних проєктах. Попередньо домовились провести таку зустріч наприкінці листопада.