003.jpg

Суми в числі перших в Україні будують сучасну місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення.

Про її особливості та переваги йшлось під час брифінгу 26 вересня.

Як розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Артур ПЕТРОВ, наявна система оповіщення виробництва ВАТ «Роменський завод АТС», яку ввели в експлуатацію у 1992–1993 роках, фізично та морально застаріла. За весь час використання обладнання, всупереч вимогам виробника, його жодного разу капітально не ремонтували. Це призвело до зниження технічних параметрів апаратури і відмови у спрацюванні при проведенні перевірок. Наразі полагодити систему неможливо, оскільки завод-виробник тривалий час не працює. Зважаючи на це, торік керівництво міста ухвалило рішення радикально оновити систему оповіщення.

«Забезпечення оповіщення – це наш прямий обов’язок, адже в разі виникнення надзвичайних ситуацій сумчани мають володіти інформацією про те, що відбувається і як діяти. Водночас система оповіщення має бути зручною та надійною і охоплювати кожного мешканця – в умовах надзвичайної ситуації це врятує життя», – сказав міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Втілювати намір щодо створення в Сумах сучасної системи централізованого оповіщення населення довірили ТОВ «НВП «Озон-С». Як зауважив заступник міського голови Олександр ЖУРБА, саме це підприємство якнайкраще відповідало вимогам, маючи подібний досвід і необхідні сертифікати. Розроблений ТОВ «НВП «Озон-С» проєкт пройшов відповідну експертизу у державному підприємстві «Київоблбудінвест» та отримав погодження з територіальним органом ДСНС України, що дозволить стикувати міську систему з регіональною, а в майбутньому із державною.

Загальна вартість проєкту складає майже 4 млн гривень. Передбачається встановлення 39 пристроїв на вулицях міста (зокрема в місцях масового відпочинку) та 95 всередині приміщень. Наразі все обладнання вже в Сумах, і на днях розпочнеться його встановлення.

На відміну від існуючої системи оповіщення, яка передає лише попереджувальний сигнал «Увага всім!», нова транслюватиме і голосове повідомлення. Загалом система має широкі можливості інформування населення, зокрема через смартфони.

Директор ТОВ «НВП «Озон-С» Леонід ЕЙДЕЛЬШТЕЙН повідомив, що все обладнання є практично автономним – у темний час доби сирени живитимуться від акумулятора, а вдень – від сонця. Сигнал на них надходитиме бездротовою мережею на FM та GPS частотах. Звук сирени буде чутно у радіусі 700 м, а мовне повідомлення – на відстані 300–400 м.

Сумський проєкт реалізовуватимуть у два етапи. До кінця року, орієнтовно в листопаді, завершать перший – встановлять автоматизоване робоче місце (АРМ), його планують розмістити у відділі «Служба 15-80», та змонтують 10 зовнішніх пристроїв та 95 внутрішніх (у лікарнях, школах, дитсадка, закладах позашкіллля). Наступного року роботи продовжать.