004.jpg

В рамках конференції «Реалізація проєкту з енергоефективної термомодернізації будівлі лікарні» представники українських міст, влади, неурядових організацій, енергоменеджери, експерти і консультанти Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ оглянули будівельний майданчик КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

«У місті це буде один із перших глобальних проєктів, пов’язаний з повною комплексною термомодернізацією будівлі лікарні відповідно до міжнародних стандартів і під контролем іноземних фахівців, – наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО. ­– Конференція, що проводиться у нашому місті, стала своєрідною платформою, завдяки якій ми можемо передати наші знання та досвід в питанні термомодернізації дитячої лікарні, а також перейняти досвід закордонних експертів та колег з інших міст України».

За словами директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Олександра ЄМЦЯ, завдяки пілотному проєкту у будівлі лікарні провели комплексну термомодернізацію – збалансували систему опалення, облаштували ІТП, встановили автоматизований вузол регулювання теплового потоку та модулю гарячої води, замінили вікна та утеплили перекриття підвалу, дах і цоколь будівлі.

«Наразі партнерами проекту є Суми і Чернігів, які обиралися для участі у проєкті на конкурсних засадах. Крім того, у нас є партнер на національному рівні – це Міністерство регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України, яке, власне, допомагає нам поширювати отримані результати на інші українські міста. Нам надзвичайно цікавий досвід міста Суми у сфері енергомоніторингу, стимулювання енергоефективних заходів та безпосередньої реалізації проєкту», – розповіла координатор  проєкту Василина ГОРБАНЬ.

Учасники конференції взяли участь у панельній дискусії щодо підготовки будівельного майданчика та ролі технагляду. Про ключові моменти виконання будівництва розповів експерт з будівництва DELTA Ukraine, консультант проєкту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Руслан КУЗЬМЕНКО та виконавець будівельних робіт, представник ТОВ «ЕЛЕКТРО ЛЕНД» Олександр ЛОПАТА.

Нагадаємо, бюджет проєкту становить понад 390 тис. євро, з яких 300 тис. євро – грант GIZ і 90 тис. євро – кошти міського бюджету.

Окрім комплексної термомодернізації корпусу А2 дитячої лікарні, тут відремонтовано відділення реанімації та неврології, в подальшому планується ремонт відділення хірургії, для цього вже виготовлений проєкт ремонтних робіт. Загалом за останні три роки в лікарню вкладено близько 15 млн грн. на ремонтні роботи, і 11 млн грн. на обладнання.