Надрукувати
Перегляди: 2014

Представники міської влади привітали громадську організацію «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Феліцитас» із 25-ою річницею з дня створення.

Привітати товариство із ювілеєм прийшли міський голова Олександр ЛИСЕНКО, профільна заступниця міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, директор міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» Інна ГАЛІЧЕНКО та батьки вихованців.

Очільник міста висловив щире захоплення роботою вихователів «Феліцитасу» і безпосередньо батьків та подякував працівникам департаменту соціального захисту населення за підтримку цього товариства.

«Ваша робота – неоціненна, вона заслуговує не одну сотню нагород та слів подяки. Саме ви відкриваєте для цих дітей звичне «по-новому». Поняття любові, порозуміння та допомоги мають стати ключовими у взаємовідносинах із особливими людьми – і це має розуміти кожен. Ми вже бачили, що у будівлі закладу створено всі умови для розвитку творчих та розумових здібностей: спортивний зал, кімната для творчості, а також відпочинку зі спеціальним люмінесцентним декором, що заспокоює та відволікає вихованців. Втім, на 2020 рік ми також запланували 1 мільйон і 400 тисяч гривень на завершення міської програми щодо підтримки людей з інвалідністю, наразі вже є 900 тисяч. Також маємо намір відремонтувати дороги, що ведуть до товариства «Феліцитас, їх включимо до титульного списку на наступний рік», – підкреслив посадовець.

Не могли не завітати на ювілей й «хрещені» товариства – волонтери із Німеччини Анна і Гертроф ШМІДТ. Протягом десяти років вони сприяють центру, надаючи всебічну допомогу.

«Ми згадуємо як все розпочиналось: спочатку у Німеччині здобули спеціальну освіту, згодом тривалий час працювали за цим профілем. Далі вирішили, що потрібно передати ці знання та вміння тим, кому це потрібно, так і опинились у Сумах. Якщо люди з інвалідністю – це не означає, що вони не мають права ходити до школи, на роботу, тому ми намагаємось змінити шаблонне ставлення інших людей до цієї теми», – додали німці.

Нагадаємо, свою роботу «Феліцитас» розпочав 1992 році, у жовтні 1994 року товариство пройшло перереєстрацію, пов'язану зі зміною Статуту товариства. Мета товариства – допомагати та супроводжувати впродовж життя людей з інтелектуальною недостатністю та їх родини за допомогою заходів щодо адаптації у суспільстві. Зокрема, навчання, працевлаштування, реабілітації та захисту прав людей з інтелектуальними порушеннями.