0010.jpg

Відбулась двостороння зустріч керівництва міста з консультантами компанії Egis Ukraine щодо розробки проєкту Плану сталої міської мобільності (ПСММ) в рамках проєкту «Міський громадський транспорт в Україні».

На зустрічі були присутні міський голова Олександр ЛИСЕНКО, перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА, начальник відділу транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО, директор КП «Електроавтотранс» Віталій ОДНОРОГ, експерт з інституційних питань ПСММ Олів’є УДАН, експерт з питань управління транспортним рухом ПСММ Ігор МОГИЛА, ключовий експерт ПСММ Оксана ЗАТВОРНИЦЬКА, представники громадськості та ЗМІ.

Основою Плану сталої міської мобільності має стати створення інтегрованого комплексу технічних та інфраструктурних заходів для підвищення ефективності та економічної доцільності діяльності міської ради у сфері транспорту, які повинні відповідати заявленій меті та конкретним цілям, – на цьому на початку зустрічі наголосив очільник Сум Олександр Лисенко.

«План сталої міської мобільності дозволить ширше дивитися на питання транспортної проблеми, адже він розглядає не тільки питання руху транспорту, що є інструментом для переміщення людей, а концентрується на самих людях і потребах їх переміщень, щоб знайти ефективніші способи забезпечення потреб мобільності для містян», – сказав він.

Міський голова також зауважив, що Суми беруть участь у проєкті «Міський громадський транспорт України» з 2016 року. В його рамках якого планують реалізувати проєкт «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» в м. Суми» за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Обсяг кредиту – 4 млн. євро, термін кредитування 22 роки.

Тендерна документація вже розглянута консультантами компанії Egis Ukraine. Згідно з останньою інформацією, найближчими днями на адресу міської ради має надійти лист від ЄІБ «Без заперечень», після чого запрошення до участі в торгах буде розміщено в офіційному віснику ЄС.

«Ми рухаємося в напрямку оновлення громадського комунального транспорту. Придбання нових тролейбусів стане одним з кроків на цьому шляху. Далі працюватимемо, аби пройти всі етапи передбачені Угодою. Окрема вдячність консультантам компанії Egis Ukraine, які на різних етапах надають технічну підтримку в рамках реалізації проєкту», – сказав Володимир Войтенко.

Одним з етапів розробки ПСММ є проведення дослідження проблем міста щодо його мобільності. Відтак, відділом транспорту, зв'язку та телекомунікаційних послуг було проведено опитування на тему: «Транспортна поведінка та транспортний попит мешканців міста Суми», результати якого будуть покладені в основу Плану. Опитування проводилось в мережі Інтернет та шляхом анкетування протягом жовтня – листопада цього року. Окрім статевої та вікової характеристик питання опитування стосувалися способу переміщення, цілей поїздки, користування громадським транспортом, а також попиту на послуги каршерінгу. Всього до онлайн- опитуванні долучились 214 осіб, до анкетування – 2174 особи.

Окрім цього, згідно Розпорядження міського голови, в місті створено Керівний Комітет та робочу групу з підготовки ПСММ, до складу якого увійшли представники виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств та громадських організацій.

План сталої міської мобільності – це стратегічний документ, який повинен зібрати всі напрямки розвитку транспортної системи в одне, а також включити інші сфери життєдіяльності міста, і покликаний покращити якість життя мешканців.

Як зазначив Олів’є Удан, працювати за такою концепцією – новинка для України. І наразі цей План розроблений тільки у п’яти містах: у Полтаві, Житомирі, Львові, Миколаєві, частково на території Києва. На початковому етапі розроблення – ще десять міст, в тому числі і Суми.