0012.jpg

За ініціативи міського голови Олександра ЛИСЕНКА у Сумах відбулися загальноміські громадські слухання щодо проєкту бюджету Сумської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік та проєкту Програми економічного і соціального розвитку Сумської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік та основних напрямів розвитку на 2021–2022 роки.

Долучилося до обговорення та скористалося можливістю внести свої пропозиції до головного кошторису громади понад 200 сумчан, серед них депутати міської ради, представники структурних підрозділів, громадськості, установ, організацій та закладів обласного центру.

Тривали слухання понад три години.

Відкрив їх перший заступник міського голови, голова організаційного комітету Володимир ВОЙТЕНКО, який коротко ознайомив присутніх з правовими підставами для проведення громадських слухань та підготовчу роботу.

Потому директор департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА представила на розгляд громади проєкти міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку Сумської міської ОТГ.

«В цьому і наступному роках бюджет має здебільшого соціальне спрямування. В зв'язку з тим, що Сумська міська рада з року в рік спрямовує на виконання переданих повноважень значні суми коштів, – бюджет розвитку зменшується, – наголосила посадовець. – Починаючи з 2015 року, нам передають делеговані повноваження, які не підкріплюються фінансовим ресурсом. У зв'язку з цим зменшення видатків розвитку негативно відображаються на реалізації міських програм. Так, у 2015 році таких повноважень було передано на 33 млн грн., у 2016 - на 142 млн грн., у 2017 - на 363 млн грн., у 2018 - на 428,6 млн грн., у 2019 - на 577,9 млн грн., в 2020 - на 571,5 млн гривень».

А відтак, за її словами, в порівнянні з 2019 роком у наступному капітальні видатки на капремонт житлового фонду доведеться зменшити на 31,5%, капремонт доріг і прибудинкових територій - на 35,6%, капремонт тротуарів - на 19,4%, будівництво – на 34,3%.

Керівники департаменту забезпечення ресурсних платежів, департаменту інфраструктури міста, департаменту соціального захисту населення, управління освіти і науки, управління капітального будівництва і дорожнього господарства та відділу охорони здоров’я більш детально презентували основні показники та завдання щодо бюджету та виконання заходів програми економічного і соціального розвитку Сумської міської ОТГ за своїми напрямками.

Визначено пріоритети, на які буде спрямовано наявний фінансовий ресурс, що залишається в розпорядженні міської ради після забезпечення обов’язкових видатків на утримання соціально-культурної сфери та функціонування систем життєзабезпечення громади.

Стосовно закладів освіти, капітальні видатки згідно з проєктом бюджету на 2020 рік спрямують на облаштування пожежної сигналізації в ДНЗ № 10 та № 14, ССШ № 3 та ЗОШ № 15. На цю потребу заплановано 3 млн грн. бюджетних коштів. Окрім цього, в окремих школах та дитсадках заплановано проведення ремонту пралень на суму 300 тис. грн, та інженерних систем на суму 900 тис. гривень. Також, одним з пріоритетів в наступному році залишається впровадження заходів з енергоефективності в школах та дитсадках.

За словами директора департаменту соціального захисту населення Тетяни МАСІК, усі заходи, направлені на соціальну підтримку громадян, в тому числі виплати та виконання міських програм будуть забезпечені фінансуванням у повному обсязі.

«В бюджеті на наступний рік заплановані цільові кошти на придбання житла учасникам АТО/ООС в сумі 21 млн гривень. Також передбачається 9 млн грн. для дітей захисників України, – це кошти на безоплатне харчування, оздоровлення, щомісячну виплату дітям загиблих», – повідомила директор департаменту.

Видатки на сферу інфраструктури наступного року заплановані в сумі 400,7 млн грн. Про це повідомив в. о директора департаменту інфраструктури міста Віктор ПАВЛЕНКО. За його словами, основну увагу приділять ремонту житлового фонду, в тому числі й ОСББ. Також, з метою підвищення рівня безпеки громадян, планується проведення робіт з капітального ремонту вуличних мереж освітлення на суму 3 млн гривень.

Капітальні вкладення в першу чергу спрямують на завершення та продовження об’єктів. Управлінням капітального будівництва надано пропозиції стосовно будівництва нової черги полігону, який розташовано на території Великобобрицької сільської ради, та будівництво дитячого садочку в 12-му мікрорайоні. За словами начальника управління Віталія ШИЛОВА, на початок будівництва дитсадка в бюджеті заклали 5 млн гривень. Серед інших об'єктів – продовження ремонту відділення неврології лікарні № 4 (на наступний рік на цю потребу заклали 7 млн гривень). Також у пріоритеті будівництво фонтанів на Театральній площі та будівництво кладовища в районі підстанції № 40.

Видатки галузі охорони здоров'я на 2020 рік становлять 209,6 млн гривень. Зокрема, на реалізацію заходів Програми соціального і економічного розвитку галузі передбачається 43,7 млн гривень. Ці заходи охоплять капітальні ремонти медичних установ і придбання необхідного обладнання.

По закінченню доповідей головних розпорядників бюджетних коштів свої пропозиції до проєкту бюджету висловили сумчани. Серед питань, які найбільше турбують громадськість та були озвучені під час слухань, питання розподілу та спрямування капітальних вкладень, питання соціального характеру (матеріальна допомога хворим дітям, створення комфортних умов для  людей з інвалідністю по зору), розвиток інфраструктури, ремонт житлового фонду.

По завершенню громадських слухань відбулося засідання виконавчого комітету.

«Взаємодія влади з громадою полягає у спільному прийнятті рішень стосовно бюджету міста. Для того, аби бюджет повністю задовільнив потреби сумчан, усі пропозиції, що сьогодні прозвучали, будуть враховані та опрацьовані відповідальними структурними підрозділами», – сказав міський голова.

Зважаючи на активність містян в питанні формування головного кошторису, задля детального врахування всіх пропозицій громади, які надійшли під час слухань, очільник Сум Олександр Лисенко ініціював проведення засідання виконавчого комітету на наступному тижні.