Надрукувати
Перегляди: 2071

22 січня 1919 року у Києві урочисто проголосили історичний документ, який об’єднав Схід і Захід України у єдину державу. Тож саме цей день у нашій країні відзначають як День Соборності.

У Сумах він розпочався з вшанування пам'яті героїв-земляків. Представники міської влади, члени громадських організацій, правоохоронних органів, військові та всі небайдужі сумчани поклали квіти до пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні, до могил загиблих учасників АТО на Алеї Слави Центрального кладовища міста та до підніжжя пам’ятника Т. Шевченку.

«Сьогоднішній день – урочистий, та ми не можемо не згадати усіх, хто віддали своє життя за незалежність України протягом її багатовікової історії», – зауважив перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО.

Долучилась до вшанування пам'яті бійців АТО та церемонії покладання квітів до могил загиблих захисників країни і заступник очільника обласного центру Альона ДМІТРЄВСКАЯ.

Потому з нагоди Дня Соборності в обласній філармонії відбувся урочистий концерт для сумчан. Привітав присутніх зі святом заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ.

«22-го січня Україна відзначає знаменний день в історії українського державотворення. Незважаючи на всі перепони, могутня українська нація довела всьому світу, що ми – сильні, самодостатні, незалежні і єдині у своєму пориві творити нову українську державу, яка займатиме гідне місце в світі. Cхиляю голову перед праотцями, які піднялися на захист територіальної цілісності нашої країни, тоді, у 1919-му і нині. Вірю, що ми справді відновимо спокій на нашій землі, контроль над нашими кордонами, і наші діти зростатимуть у мирі. Бажаю, щоб кожне українське серце палало патріотизмом, мужністю та героїзмом, а любов переповнювала серця як до своїх ближніх, так і до рідної батьківщини», – сказав посадовець.

Вже традиційно, в рамках відзначення Дня Соборності України, в Сумах відбулась загальноміська акція «Ланцюг єднання». Сумчани двома колонами одночасно вирушили від Альтанки та ТРЦ «Мануфактура», зустрівшись на Харківському мосту. Взявшись за руки, вони створили символічний «Ланцюг єдності» правого та лівого берегів.

За словами Володимира Войтенка, такі заходи покликані нагадати суспільству, що сила нації – у єдності думок та справ.

«Єднання української нації – головна зброя у боротьбі проти зовнішнього агресора. Такі заходи демонструють усьому світу, що Україна – єдина держава, а українці – єдиний народ», – наголосив він.