0012.jpg

Очільник Сум Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з експертами Ради Європи з питань реалізації проєкту «Партиципативне бюджетування для підвищення рівня інклюзивності на місцевому рівні у Сумах».

Відповідний Меморандум про взаєморозуміння між Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та виконавчим комітетом Сумської міської ради було підписано 12 грудня 2019 року.

Під час зустрічі міський голова, керівники структурних підрозділів та експерти обговорили, яким чином удосконалити механізм залучення містян до розподілу бюджетних коштів та участі в управлінських процесах й ефективному розвитку міста.

Керівник обласного центру підкреслив, що з поточного року громадське бюджетування у Сумах розширить свої кордони реалізації у зв’язку зі створенням міської об’єднаної територіальної громади.

«Участь містян в управлінні містом є пріоритетним і громадський бюджет – один з інструментів досягнення ефективного партнерства з громадою. Ми зацікавлені у розвитку міста і вважаємо, що парципаторний бюджет цьому сприятиме. Ми завжди чітко говоримо громаді, що бюджет – це кошти платників податків і найкраще формування бюджету – це формування пропозицій разом з громадою. На моє переконання, головне у прийнятті бюджету – відкритість, для цього ми й проводимо громадські обговорення, встановлюємо бюджетний регламент, співпрацюємо з громадськими організаціями. Адже найкращим рішенням буде рішення людей. Співпраця з Конгресом для нас також є надзвичайно важливою, адже ми потребуємо свіжого погляду, слушних пропозицій, зауважень та нового бачення», – додав Олександр Лисенко.

Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН повідомила, що партиципаторний бюджет, який запроваджений у Сумах з 2016 року, громадою сприймається позитивно. За її словами, завдяки реалізації громадських ініціатив змінюється не лише місто, а й безпосередньо його мешканці – вони стали активніші і дедалі більше вражають своїм новаторським підходом, цікавими ініціативами.

«Люди вірять, що вони можуть змінити громадський простір, сформувати його на власне бачення. Партиципаторне бюджетування – це додатковий інструмент відновлення довіри до влади, встановлення комунікації між громадою і владою, який підвищує ефективність та конструктив у роботі органів місцевого самоврядування», – наголосила посадовиця.

У свою чергу начальник управління комунікацій та інформаційного забезпечення Андрій МОША зауважив, що масштабність проведення конкурсу громадських проєктів вражає не менше.

«У 2019 році ми встановили кілька рекордів: найбільша кількість поданих проєктів – 90 та наймасовіша участь мешканців у голосуванні – 19 тисяч осіб. Зауважимо, 90% голосів було подано в електронному форматі. Знаково й те, що проєкт-переможець отримав майже 4000 голосів підтримки», – говорить начальник управління.

Експерт з питань залучення громадськості та відкритого врядування Ради Європи Аісте СЛАЮТЕ (Ірландія) зробила висновок, що міська влада, дійсно, зацікавлена у розвитку, підтримці та турботі громади, а головне показує прозорість своєї роботи.

Зі своєю колегою погодився і український експерт з питань залучення громадськості та відкритого врядування Ради Європи Сергій КАРЕЛІН, який не вперше приїздить до Сум.

«Ваше місто дійсно еволюціонувало: в плані прозорості бюджету та роботи з громадянами. Ви задаєте нові стандарти для всієї України. В Європі існує поняття трикутнику «Прозорість. Підзвітність. Участь». Бачу, що ви дотримуєтесь цієї формули. А от однією із влучних пропозицій як нововведення у партисипації у Сумах може бути запровадження шкільного бюджету участі – це новий тренд, родом з Полтавської області. Тобто авторами проєктів постають діти. Основна перевага у тому, що їхні ідеї креативні та докорінно інші від ідей дорослих. На додаток, участь у подібному сприятиме бажанню залишитись в Україні та зупинить процес міграції – дитина залишить тут слід, щось побудує, навчиться проєктному менеджменту, агітації, стане лідером, таким чином сформується майбутній своєрідний кадровий резерв», – допускає Сергій Карелін.

Під час спілкування з експертами мова йшла і про більшу інклюзивність партиципаторного бюджетування, можливості поширення досвіду Сум на область та впровадження бюджету участі області, визначення пріоритетів розподілу бюджетних коштів спільно з громадою тощо.

Потому експерти провели зустрічі із членами Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми та громадськістю – авторами проєктів, представниками Піщанського старостинського округу, громадських об’єднань внутрішньо переміщених осіб, сумчан з особливим потребами, іноземних студентів.

За результатами зустрічей експерти нададуть свої рекомендації щодо удосконалення громадського бюджету у Сумах.