003.jpg

Міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій посилила заходи, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусу.

Як зазначив на початку засідання міський голова Олександр ЛИСЕНКО, минулого тижня Суми одними з перших в Україні запровадили ряд заходів щодо недопущення занесення та поширення на території міста коронавірусної інфекції COVID-19. Але, якщо тоді йшлось про рекомендаційний характер заходів, нині назріла необхідність говорити про певні заборони.

«Запровадження Кабміном карантину на три тижні не буде зайвим. Ми бачимо, що відбувається в світі, та розуміємо складність ситуації. Половинчастими діями вже не обійтись, потрібно запроваджувати більш жорсткі заходи. Карантин – пересторога, що дозволить не допустити поширення коронавірусу», – сказав очільник міста.

Після заслуховування інформації спеціалістів та керівників структурних підрозділів, комісія ухвалила низку рішень.

Так, призупинено навчально-виховний процес у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти усіх типів і форм власності з 12 березня по 3 квітня включно. Разом із тим, у найближчі два дні, 12 та 13 березня, у школах діятиме так званий перехідний період: заклади забезпечуватимуть прийом учнів (із медперсоналом) без організації освітнього процесу. Водночас, у дитсадках упродовж карантину працюватимуть чергові групи, але дітей прийматимуть виключно після медичної перевірки (зовнішній огляд, вимірювання температури). Як зазначила в. о. начальника управлінння освіти і науки Тетяна ДРИГА, на час карантину вивільнені працівникі закладів дошкільної, загальної середної та позашкільної освіти, за бажанням, можуть піти у тарифні відпустки.

Рішенням комісії в місті заборонено проведення різного роду масових заходів. Керівникам спортивно-розважальних закладів різних форм власності рекомендовано уникати проведення заходів за участі великої кількості людей. Також має бути посилено дезінфекційні заходи на робочих місцях, у місцях скупчення людей (ринки, магазини, ЦНАП, департамент соціального захисту населення) та у громадському транспорті.

Заступник директора ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» Михайло МАЦЮК повідомив, що проведені сумськими фахівцями дослідження не виявили наявність вірусу у літнього сумчанина, котрий повернувся з Італії та мав підозру на COVID-19. До кінця дня мають надійти результати досліджень зі столиці.

Міський голова закликав сумчан не панікувати та дотримуватись рекомендацій медиків, зокрема щодо особистої гігієни, уникати людних місць.

Протокол засідання