006.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО проінспектував КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», яка визначена базовою в місті та області для надання медичної допомоги дітям, хворим на COVID-19.

Перевірили готовність медичного закладу до прийому хворих на коронавірус і голова обласної державної адміністрації Роман ГРИЩЕНКО та депутат міської ради Олександр ЗИМЕНКО.

Директор КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Олександр ЄМЕЦЬ продемонстрував представникам влади відпрацьований механізм роботи з пацієнтами, хворими на вірусні інфекції, та запевнив у повній готовності закладу до прийому та лікування хворих.

«Ми бачимо, що і міська і обласна влада роблять все для того, щоб убезпечити людей від хвороби. У нас в наявності є все необхідне обладнання та засоби захисту. Всі алгоритми дій, у разі виявлення хворого, відпрацьовані. Зараз ми повністю готові до тих випадків, коли доведеться надавати допомогу дітям, хворим на коронавірус», – зауважив Олександр Ємець.

Він повідомив, що наразі в лікарні наявні 230 ліжок, які, в разі потреби, будуть задіяні в лікуванні. Також, за його словами, розширено відділення реанімації, збільшено кількість точок подачі кисню до ліжок (кисень планується підвести до 57 ліжок, на даний момент під'єднані 29 ліжок), придбано апарати штучної вентиляції легень (зараз у наявності в лікарні таких вісім).

Як зауважив Олександр Лисенко, головним пріоритетом роботи міської влади є медицина, а в медицині пріоритет – дитяча медицина. Цього року на дитячу міську клінічну лікарню з бюджету міста було виділено 17 млн гривень. Це кошти, які спрямовують на ремонтні роботи, придбання обладнання, засобів захисту та ліки.

«Завдання влади максимально підготувати лікарні до прийому хворих на COVID-19. На жаль, сьогодні нас гуртує одна проблема – це вірус, але, як ви бачите, хворих у лікарні немає. І я хочу наголосити, що це результат тих карантинних заходів, які ми втілюємо. Завдяки співпраці з облдержадміністрацією та благодійними організаціями нам вдалося в короткий термін підготувати лікарню до викликів сьогодення. Наразі міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди – єдина лікарня в області, що має стовідсотковий матеріальний ресурс і кадровий потенціал, здатний протистояти хворобі», – сказав міський голова.

Він подякував членам благодійного фонду «Бізнес – місту» за вагому допомогу галузі медицини, а саме: ремонт лікарень, придбання медичного обладнання, тестів на COVID-19, забезпечення медперсоналу та працівників соціальної сфери міста засобами особистого захисту.

Лише на ремонт кисневої системи дитячої лікарні благодійний фонд спрямував 380 тис. грн., а загалом виділив для закладу близько 4 млн гривень.

Інспектуючи медустанову, Роман Грищенко зауважив, що нинішня проблема стосується кожного, тому й реагувати на неї потрібно консолідовано.

«Сьогодні увага всіх гілок влади та благодійників зосереджена на питанні подолання коронавірусної інфекції. Рівень оснащення дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди достатній, аби прийняти і забезпечити якісне лікування дітям. Чого не буде вистачати, – додаватимемо поступово», – наголосив голова облдержадміністрації.

Вперше з державного бюджету на лікарню по лінії ДФРР було виділено 10 млн гривень. Окрім того, завдяки обласній державній адміністрації минулого тижня в лікарню було передано апарат ШВЛ та на 2 млн грн. придбано засоби захисту, необхідні у боротьбі з коронавірусом.

За час карантину до лікарні звернулись 30 пацієнтів з підозрою на COVID-19. У жодного пацієнта попередній діагноз не підтвердився.

Заступник директора з медичної частини КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО зауважила, що всі карантинні заходи, які держава вводила в країні, – обгрунтовані.

«З досвіду минулих років, коли не закривалися дитсадки, школи, коли не були введені обмежувальні заходи, рівень захворюваності серед дитячого населення був дуже високим. На даний час він нижчий. Проте, ми готові до прийому пацієнтів, і, в разі появи хворих, передбачили всі нюанси», – сказала фахівець.

Посадовці та медики спільно проаналізували подальший розвиток педиатрії, зокрема, обговорили можливість збільшення у випадку потреби кількості ліжко-місць, розширення відділення для прийому інфекційних хворих з усієї області та окреслили плани розвитку реабілітаційної служби.