001.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО прозвітував перед територіальною громадою за роботу у 2019 році.

Зважаючи на дію в державі карантинних заходів, звіт очільника міста проходив в онлайн-режимі. На початку свого виступу Олександр Лисенко зазначив, що вирішив не йти шляхом колег, котрі в ситуації, що склалась, обмежились розміщенням друкованих звітів, а як і до цього, звітувати перед громадою особисто, адже постійно відчуває відповідальність перед сумчанами і вважає думку громади визначальною в плануванні діяльності міської влади.

«Звіт – це відповідальність перед громадою, а також можливість проаналізувати зроблене і скласти плани на майбутнє», – сказав міський голова.

Характеризуючи минулий рік, Олександр Лисенко зазначив, що він був складним в економічному плані. Перереєстрація обласних підприємств, установ та організацій призвела до втрати сумською громадою 74 млн грн. Через це довелось скорочувати видатки по низці програм, відмовлятись від деяких планів. Водночас, повідомив міський голова, по таких надважливих галузях, як «Освіта» та «Охорона здоров’я» забезпечили максимально можливе фінансування. Загалом, попри економічні негаразди, міська влада зберегла позитивну динаміку розвитку обласного центру.

Серед головних досягнень року, що минув, Олександр Лисенко назвав затвердження Стратегії розвитку міста до 2030 року, яка напрацьовувалась у співпраці з громадою і в такому ж тандемі реалізовуватиметься.

Також, у 2019 році було розроблено ще один надважливий для міста документ – Стратегію інтеркультурного розвитку міста Суми до 2025 року.

Серед основних пріоритетів розвитку Сум міський голова виділив конкурентноспроможну економіку, ефективне управління містом та його доступність на локальному і міжнародному рівнях, створення можливостей для якісного життя та розвитку творчих здібностей мешканців.

До доходної частини міського бюджету Сум за 2019 рік надійшло 2 978,1 млн гривень, що становить 94,7% до затвердженого плану. Як зауважив міський голова, ефективне використання цих коштів дало можливість зберегти важливі програми, в тому числі і їх фінансування.

Він також наголосив, що промисловість – провідна бюджетоутворююча галузь Сум, а тому особлива увага з боку влади приділяється розвитку цього напрямку. Підприємства реалізували промислової продукції на 22 млрд грн, це складає 45,3% загальнообласного обсягу реалізації.

Видатки на охорону здоров'я у 2019 році становили 390,3 млн гривень. Одних лише ремонтних робіт минулого року в міських лікувальних установах було зроблено на 6 млн гривень, тоді, як більшість коштів були спрямовані на заробітну плату медпрацівникам.

«У нас майже всі лікарні відремонтовані, є деякі питання по лікарнях № 4 і № 5, але зараз ми спрямовуємо всі зусилля та фінанси на відновлення цих закладів охорони здоров'я»,  – наголосив Олександр Лисенко.

Він також зупинився на питанні проведення капремонтів вулично-дорожньої мережі та внутрішньо-дворових доріг. Зокрема, було зроблено поточний ремонт вулично-дорожньої мережі на 68,8 млн грн., загальною площею 130,8 тис. м2. Роботи були виконані по вул. Володимирська, Героїв Крут, Іллінська, Санаторна, Харківська, Юрія Вєтрова, Івана Харитоненка, Тополянська, Крайня, Супруна, Нижньосироватська, Горького, Гамалія, Білопільський шлях, Інтернаціоналістів, Олександра Невського, Серпнева, пр-т Курський, Михайла Лушпи, провулках 9 Травня та Безіменний, і Покровській площі. 

Окрім того, торік відремотовано 56 дворів та прибудинкових територій. На ці роботи спрямували 84 млн гривень.

Під час звіту очільник Сум акцентував увагу містян на високому рівні інформаційної доступності та відкритості міської влади.

«Влада і громада повинні працювати в тандемі, лише тоді нам вдасться досягти тих результатів, до яких ми прагнемо. Суми – відкриті для людей, а влада у Сумах – доступна для спілкування. Дякую всім, хто докладає зусиль, аби наше місто, з кожним роком, розвивались все більше і більше», – зауважив міський голова.

У вирішальній частині свого публічного виступу Олександр Лисенко відповів на питання, які до 17 червня надходили від мешканців громади.

Мова йшла про контроль за дотриманням маскового режиму у приватному пасажирському транспорті та повернення пільгового проїзду для пенсіонерів у години пік (з 6:00 до 9:00 і з 15:00 до 19:00).

По першому питанню Олександр Лисенко запевнив, що мобільні групи за участі поліцейських та представників Сумського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області  й надалі в обов’язковому порядку здійснюватимуть відповідні перевірки. На друге керманич міста зауважив, що ситуація із захворюванням на коронавірусну інфекцію дещо ускладнилась – кількість підтверджених випадків зросла, а тому ймовірне посилення протиепідемічних заходів. Тож говорити про повернення пільгового проїзду поки зарано.

На запитання щодо відновлення гарячого водопостачання в зоні обслуговування Дирекції «Котельня Північного промвузла» Олександр Лисенко повідомив: керівництво підприємства поінформує про це життелів 22 червня.

Деякі ж звернення містян виявились вже на стадії виконання, зокрема, ведуться ремонтні роботи шляхопроводу від в’їзду до міста і до центральної прохідної ПАТ «Сумихіпром», а також на ділянці від Харківського мосту до ринку СКД.

«Дорожню» тему обговорили й стосовно вул. Брянська. За словами міського голови, її буде відремонтовано в другій черзі, оскільки шість бригад КП «Шляхрембуд» наразі розділені по інших об’єктах.

Відповідаючи на запитання сумчан, очільник міста також повідомив, що на містян вже в у цьому році очікує приємний сюрприз щодо Театральної площі; ведеться активна робота над реалізацією програма «Два колеса», яка передбачає облаштування велодоріжок по місту; у процесі видозміни «Студентський» пляж у парку ім. Кожедуба, де вже побудували доріжки, вбиральні та провели кронацію дерев, а незабаром також встановлять спортивні майданчики, сміттєві баки та лавки; у МЦ «Романтика» залишаються лише роботи з благоустрою та встановлення обладнання тощо.

Наприкінці прямої трансляції міський голова подякував глядачам, та запевнив, що й надалі працюватиме на благо жителів та розвиток рідних Сум.

«Ми продовжуватимемо робити реальні справи – будемо їх показувати та примножувати. Жителі Сумської громади мають знати правду, жити та пишатись, що їх домівкою є саме Суми», – наголосив Олександр Лисенко.

Звіт Сумського міського голови Олександра Лисенка перед Сумською міською ОТГ за 2019 рік