004.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ознайомився зроботою устаткування нового рентгенологічного обладнання, яке придбали в КНП «Клінічна лікарня №5».

«Галузь охорони здоров'я для нашого міста і для нашої команди завжди буде в пріоритеті. Від рівня медичного обладнання залежить встановлення вірного діагнозу, якість лікування та проведення належної реабілітації пацієнтів, які звертаються за допомогою. Ми не економимо на медичному обладнанні, і робимо все для того, аби сумчани отримували якісні медичні послуги», – наголосив очільник Сум.

Рентген-апарат, вартістю понад 6 млн грн., котрий класифікується як «Система рентгенографічна та діагностична OPERA» встановили у стаціонарному корпусі лікарні. Днями завершено виконання технічно-монтажних робіт для введення діагностичної техніки в експлуатацію.

Обладнання виробництва провідної італійської компанії General Medical Merate. Його пропускна потужність – 100 знімків упродовж робочої зміни. Рентген-апарат простий у використанні та розрахований на три робочих місця.

Як зауважила завідуюча відділенням променевої діагностики Наталія ДОРОФЕЄВА, апарат дозволить розширити перелік досліджень і знизити рівень опромінення пацієнтів, а наявність дистанційного управління мінімізує рівень опромінення медичних працівників. Дана система використовує сучасну високочастотну технологію для отримання якісних обстежень в усіх сферах радіодіагностики.

Ще одна новинка, яку придбали для пацієнтів міської клінічної лікарні №5 – пересувний рентген-апарат 2020 року випуску, також виробництва італійської компанії General Medical Merate.

Повна назва апарату «Система рентгенівська діагностична мобільна МАС», що свідчить про можливість робити виїзні обстеження важкохворих, котрі за станом здоров’я не в змозі пересуватися.

Вартість цього обладнання – 3 млн грн., його придбали у рамках цільової програми «Організація надання медичної допомоги хворим із підозрою на гостру респіраторну хворобу, спричинену COVID-19», так само, як і два апарата ШВЛ та 19 мультипараметрових моніторів пацієнта (Brightfieid Heaithcare Osen8000).

Директор КНП «Клінічна лікарня №5» В’ячеслав ПЕТРЕНКО, презентуючи обладнання пояснив, що пересувний рентген-апарат – це мобільний рентгенографічний блок, що має широкий спектр застосування: в радіології, в операційному блоці, в ортопедії, а за нагальної потреби – у різних спеціалізованих відділеннях (терапевтичному, інтенсивної терапії), та в іншому госпітальному лікуванні.

«За нинішньої непростої епідеміологічній ситуації рентгенологічні обстеження є надзвичайно важливими та затребуваними методами діагностики. Мова йде й про планові, ургентні випадки й, звичайно, у контексті непростої ситуації щодо пандемії на коронавірусну інфекцію. Окрім цього, актуальними залишаються заходи з профілактики туберкульозу. Адже кожен українець має щороку пройти рентгенологічне обстеження грудної клітини», – сказав В’ячеслав Петренко.

Разом із тим, медик зазначив, що міська влада організувала розміщення нового обладнання саме у відремонтованих приміщеннях з метою зручності та комфорту пацієнтів та медперсоналу водночас.

Для виконання комплексу ремонтних робіт були виділені кошти із міського бюджету. Відтак, на першому поверсі лікувального корпусу, де працюватиме стаціонарний рентгенограф OPERA, здійснено ремонт холу біля рентген-кабінету, відремонтовано і сам рентген-кабінет, де оновлені й пофарбовані стіни та стеля, встановлено двоє рентгенозахисних дверей, замінена підлога, для кабінету придбані меблі. Окрім цього, в пультовій кімнаті замінили сантехніку, а у відділенні променевої діагностики встановили п'ять нових вікон.

Олександр Лисенко зауважив, – щороку видатки на фінансування галузі охорони здоров'я у Сумах збільшуються. Це дає можливість проводити капітальні ремонти та закупляти дороговартісне медичне обладнання. Цього року на потреби КНП «Клінічна лікарня №5» було спрямовано більше 19 млн гривень.

«Робота триває, і спільно з дирекцією лікарні та депутатами ми продовжимо зміцнювати й оновлювати матеріально технічну базу закладу, – наголосив Олександр Лисенко. – Медицина у Сумах повинна бути на належному рівні, щоб пацієнти отримували якісні послуги, а медики – комфортні умови праці і гідну заробітну плату, щоб фахівці не виїжджали за кордон і залишались працювати в Сумах».

За інформацією директора КНП «Клінічна лікарня №5» підготовчі заходи для успішного початку експлуатації двох вищезгаданих рентген-апаратів вже завершено, тож найближчим часом сумчани зможуть скористатися можливістю діагностуватися на новому обладнанні європейського рівня.

Зауважимо, що вже майже рік у клінічній міській лікарні №5 працює рентгенограф POLISTAT-M, який медзаклад отримав теж завдяки плідній співпраці із міською владою та депутатами.