005.jpg

У КНП «Клінічна лікарня № 5» після отримання всіх дозвільних документів запрацював сучасний стаціонарний цифровий рентгенодіагностичний апарат італійського виробництва.

За словами медиків, нове обладнання – серйозна підмога їм у діагностуванні вірусної пневмонії, адже ця лікарня визначена основною для госпіталізації хворих із COVID-19.

Завідуюча відділенням променевої діагностики Наталія ДОРОФЕЄВА пояснила, що відмінність між рентгеном і комп’ютерною томографією у принципах діагностики. При проведенні рентген-дослідження доза опромінення набагато менша, через що воно може здійснюватись неодноразово, а це важливо для спостереження за динамікою лікування.

Рентгенологічне обстеження проводиться за направленням лікаря та безоплатно. 

Новий апарат дає можливість проводити всі види  досліджень у різних проєкціях. Цифрові технології дозволяють переносити знімки, а вони виходять високої якості, на електронні носії та надсилати електронною поштою.

Активно використовують у лікарні й пересувний рентгенапарат, який також з'явився в закладі цьогоріч. Його мобільність дозволяє проводити обстеження без транспортування хворих, яким призначено ліжковий режим.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО запевнив, що керівництво міста й надалі вживатиме всіх необхідних заходів, спрямованих на виявлення та лікування коронавірусної хвороби.

«У подоланні пневмоній та інших хвороб важливо провести вчасну та якісну діагностику, розпочати раніше лікування. Ми готові вас лікувати, але буде краще, якщо сумчани не хворітимуть. Тому будьте в масках, на безпечній дистанції, і не забувайте про дезінфекцію», – закликав сумчан Олександр Лисенко.

Попри наявність у КНП «Клінічна лікарня № 5» вільних ліжок для хворих із COVID-19, у закладі готуються розгорнути ще 25. У той самий час тривають підготовчі роботи щодо дооснащення лікарні киснепроводами. Коштом громади придбано додатково 50 кисневих концентраторів, які мають надійти в найближчі два тижні. Також міський голова розпорядився якнайшвидше підготувати кабінет під новий флюорограф вартістю 2,1 млн грн., який вже придбаний і зберігається в лікарні. Введення його в дію дозволить виконувати до 250 таких досліджень, тоді як нині 130, і попит на них не зменшується.