0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ознайомився з ходом робіт зі створення в Сумах міської ПЛР-лабораторії.

Відповідні дослідження проводитимуть на базі бактеріологічної лабораторії КНП «Клінічна лікарня № 4». Вірусологічний підрозділ розміщуватиметься в трьох кабінетах, максимально ізольованих один від одного. Для лабораторії придбали не лише спеціальне устаткування, а й спеціальні меблі.

Міський голова Олександр Лисенко наголосив: критично необхідно якомога швидше ввести лабораторію в дію, але при цьому мають бути витримані всі заходи безпеки для персоналу. Саме останнє, зокрема, обов’язкова наявність припливно-витяжної вентиляції, й спричинило затримку. Спочатку виконавця робіт шукали на тендері, на що потрібен час, а коли законодавство дозволило, уклали прямий договір із підрядником, і той терміново приступив до виконання робіт.

«Бактеріологічна лабораторія із вірусологічним підрозділом – це 3-й чи 4-й рівень біологічної небезпеки, тож для її створення необхідно залучати спеціалізовані організації. Нині підрядна організація виконує всі ремонтні роботи задля безпеки персоналу», – повідомив директор КНП «Клінічна лікарня № 4» Андрій СУХОМЛИН.

У лабораторії проводитимуть власне дослідження, а забір матеріалу для тестування здійснюватимуть, як і нині, спеціальні мобільні бригади та первинна ланка.

«Сьогодні ситуація із захворюваністю на коронавірус залишається складною. В обласному лабораторному центрі – великі черги, тож введення в експлуатацію міської лабораторії дозволить сумчанам швидше отримувати результати, а, значить, скоріше виявляти хворих. Тести робитимуться вчасно і безоплатно», – зазначив очільник міста.

Начальник відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що на закупівлю обладнання для ПЛР-лабораторії з бюджету Сумської міської ТГ було виділено 1,8 млн грн. (використано 1,7 млн. грн.), проведення ремонтних робіт – 260 тис. гривень.

Завідуюча відділення лабораторної діагностики Людмила БЄЛАЙ, розповіла, що протягом дня позмінно працюватимуть три бригади, до складу кожної входитимуть бактеріолог і два лаборанти. Планується, що в такому режимі лабораторія здійснюватиме 150 досліджень. А за умови цілодобової роботи, такий варіант також розглядається, – 300.

Найближчим часом очікують на фахівців, котрі проведуть монтаж, налагодження та пуск обладнання. Паралельно триває навчання працівників.