003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО ознайомився з роботою киснево-розподільчого пункту КНП «Клінічна лікарня № 5», яка з серпня є основним міським закладом для госпіталізації хворих на COVID-19.

На момент початку боротьби з коронавірусом лікарня мала усього 12 кисневих балонів, чого вистачало для потреб відділення реанімації та хірургічного блоку, але було замало для лікування хворих на коронавірус. За сприяння керівництва міста та благодійного фонду «Бізнес – місту» в закладі розпочали технічне дообладнання, зокрема, збудували новий киснепровід, зробили додаткові рампи для встановлення кисневих балонів.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО розповіла, не зважаючи на те, що КНП «Клінічна лікарня № 5», не було визначене так званою лікарнею першої хвилі, його ще з квітня почали готувати до прийому пацієнтів із коронавірусом. Завдяки благодійному фонду «Бізнес – місту» в медичному закладі ввели в дію нову систему подачі медичного кисню, а в серпні, коли лікарня стала основним міським закладом для госпіталізації хворих на COVID-19, почались основна робота зі збільшення потужностей кисневої системи.

Так, у серпні–листопаді киснево-розподільчий пункт лікарні підсилили спочатку двома кріоциліндрами по 0,25 т (за кошти бюджету громади), згодом – кріоциліндром ємністю 0,5 т (за кошти НСЗУ). У січні поточного року в лікарні встановили потужний кріоциліндр ємністю 3 т вартістю 2,5 млн грн., який придбали за кошти державної скарбниці. Він один замінює 375 кисневих балонів.

Провідний інженер із автоматизації та механізації виробничих процесів КНП «Клінічна лікарня № 5» Олександр ПРОЦЕНКО розповів, що поява кріоциліндрів позбавила безперервного клопоту з громіздкими кисневими балонами, кожен із яких важить 85 кг,  а також дозволила створити запас кисню на тиждень, а не як раніше на добу.

«Відрадно, що наша киснева потужність зросла й робота стала більш спокійною, а ситуація щодо медичного кисню більш передбачуваною, бо на вагах ми маємо найцінніший аргумент – людське життя. Раніше, коли не вистачало кисню для підтримки хворих доводилося цілодобово контролювати його залишок та навіть уночі поповнювати запас кисневих балонів», – зазначив директор КНП «Клінічна лікарня № 5» В’ячеслав ПЕТРЕНКО.

З кисневої станції кисень подається на точки, які підведені до ліжок у лікарняних палатах для підтримки важкохворих пацієнтів. Нове придбання дало змогу забезпечити заклад киснем на 100%.

«Застосування кисневої терапії є однією з важливих умов успішного лікування хворих на COVID-19. І сьогодні у лікарні № 5 кожне ліжко має централізоване киснепостачання. Це приклад успішної роботи, коли є порозуміння різних сторін, зокрема гілок влади, та ефективне управління, – сказав Олександр Лисенко. – Скоро буде рік, як усі ми живемо в нових умовах, продиктованих пандемією коронавірусної інфекції COVID-19. За цей період нам вдалося багато чого змінити в галузі охорони здоров’я у нашому місті. Я хочу подякувати усім, хто допомагав і допомагає нашій медицині ставати кращою. Я упевнений у тому, що саме такими спільними зусиллями нам вдасться подолати пандемію цього страшного вірусу».

Загалом із травня по грудень 2020 року на кисневе забезпечення лікарні, облаштування спеціальних приміщень під розміщення обладнання, розробку проєктно-кошторисної документації, здійснення авторського нагляду, проведення технагляду та інше спрямували з бюджетів різних рівнів 3,7 млн гривень.

«Міська влада свою задачу розуміє: треба підтримати і населення і лікарів. І це вдається. Кошти консолідуються і використовуються за пріоритетним призначенням, у відповідності до викликів, які продиктовані часом», – зауважила заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО.

Наразі в КНП «Клінічна лікарня № 5» на базі новостворених п’яти інфекційних відділень нараховується 175 ліжок для хворих на коронавірусну хворобу. На випадок ускладнення ситуації для таких хворих зарезервували місця в хірургічному відділенні «Одного дня».

Наразі в лікарні проходять лікування 80 пацієнтів із COVID-19, а вже пролікували 1591.

За інформацією управління охорони здоров’я, за останню добу в Сумах виявили 11 нових хворих із цією недугою. Одужали 159 осіб.