006.jpg

Суми разом із усією Україною вшановують Героїв Небесної Сотні, які загинули під час розстрілів на майдані Незалежності в Києві.

Саме цього дня сім років тому там загинув і сумчанин Олексій БРАТУШКА, захищаючи споконвічне прагнення українців бути вільними на свої землі.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО разом із представниками обласної влади, учасниками Революції Гідності, небайдужими сумчанами вшанував пам’ять Героя України, Почесного громадянина міста Суми покладанням квітів до його могили на Алеї Слави. Також сумчани вклонились пам’яті земляків, які поклали голови на сході України.

Після цього учасники заходу долучилися до урочистостей біля пам’ятника Героям Небесної Сотні та вшанували померлих хвилиною мовчання. Міський голова зазначив, що біль втрати з роками не вщухає.

«Усі пам’ятають події, які відбувалися сім років тому в Києві, а багато хто – був безпосереднім учасником Революції Гідності. Дорогою ціною нам далася перемога у тій Революції, але, на жаль, бій за Україну триває і досі. Час не лікує цю рану. Частинка кожного із нас на віки залишиться там, на Інститутській. Подвиг Героїв Небесної Сотні ми по праву називаємо безсмертним. Сторінки історії та наша пам’ять зберігають мужність і незламний дух тих, хто загинув під час найбільшого протистояння в новітній історії України. На жаль, після подій Революції Гідності, нашу країну чекали не менш серозні випробування – війна на сході нашої держави, яка постійно забирає кращих синів та дочок України. Сьогодні я дякую кожному учаснику тих подій та схиляю голову в знак подяки та поваги до кожного Героя Небесної Сотні. Ваш подвиг викарбувано у серці кожного українця», – сказав очільник Сумської міської територіально громади.

До присутніх звернувся також голова обласної організації Конгресу Української інтелігенції Віктор КАЗБАН.

«Сім років тому ми боролися. Боремося і досі. Леся Українка колись писала: «Я жива, я вічно жити буду, я в серці маю те, що не вмирає». Ці хлопці та дівчата стояли в лютий холод якраз за те, що не вмирає – за нашу рідну Україну. Вічна слава Героям!» – сказав Віктор Казбан.

Після молитви за померлими учасники зібрання поклали квіти до пам’ятника Героям Небесної Сотні, засвідчуючи повагу до їхньої самовідданості та на знак подяки за можливість наступним поколінням жити у вільній державі.