003.jpg

У Сумах підписали тристоронню угоду про співпрацю щодо удосконалення та поліпшення об'єктів благоустрою у сфері зеленого господарства та формування ландшафтів.

Сторонами Угоди виступають Сумська міська рада, СНАУ, Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства. Підписання цього документа сторони назвали знаковою подією, важливою для громади. Міський голова Олександр ЛИСЕНКО подякував ректору СНАУ Володимиру ЛАДИЦІ та депутату міської ради Олександрові ЗИМЕНКУ за зацікавленість питанням, результатом чого стало спочатку проведення озелення вул. Г. Кондратьєва, а вже сьогодні – поява відповідної Угоди.

Застосування при формуванні флори науково-обґрунтованих методів, переконаний очільник сумської громади, сприятиме поліпшенню естетичного вигляду міста та еко-ситуації в ньому.
«Ми прагнемо, щоб політика озеленення в нашому місті ґрунтувалася на науковому підході, щоб усе робилося правильно і на перспективу. Просто заміна дерев сьогодні не актуальна, потрібен комплексний підхід з урахуванням типів ґрунтів та особливостей територій, з урахуванням особливостей ландшафту. Наша мета: зробити Суми містом у парку», – зазначив Олександр Лисенко.
Ректор СНАУ Володимир Ладика відзначив символічність дати підписання Угоди, що припала на Європейський День парків. Поява цього документа, сказав він, не лише визначає перспективу, а й накладає відповідальність на університет, який готовий до такого виклику. Виш має успішний досвід в озелененні, свідченням чого є його власна територія, на якій нараховується понад 300 видів зелених рослин. У співпраці з партнерами по Угоді мають намір не лише поліпшити стан зелених зон у середмісті, а й території закладів освіти, а також створити відповідні мікро-локації у мікрорайонах, якими зможуть послуговуватися маломобільні групи населення.

«Суми стануть великою науковою лабораторією, але з прикладним характером. Всі напрацювання, що в нас є, буде реалізовано. Я за те, щоб місто Суми, окрім паркової зони, мало ще зелені локації, адже людина похилого віку чи мама з візком не зможе відразу подолати велику відстань», – зауважив ректор СНАУ.

Заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Леонід БУТ запевнив у тому, що лісівники Сумщини готові до участі в даному проєкті, аби спільно з партнерами зробити Суми найзеленішим містом в Україні.

Угодою про співпрацю щодо удосконалення та поліпшення об'єктів благоустрою у сфері зеленого господарства та формування ландшафтів на території міста передбачається розробка науково-технічної продукції щодо проєктування озеленення територій загального користування по місту; спільна організація та проведення обстеження місць, на яких планується озеленення; проведення спільних обговорень щодо вибору видового складу зелених насаджень для озеленення територій міста; проведення інших заходів, пов’язаних з озелененням територій загального користування, ландшафтно-рекреаційних територій міста. Також планується розробка генерального плану озеленення Сумської міської ОТГ і створення на базі СНАУ, для задоволення потреб громади в посадковому матеріалі, розсадника декоративних рослин.

Угода набирає чинності з моменту підписання і залишатиметься такою, допоки якась зі сторін не вирішить її розірвати.