Надрукувати
Перегляди: 2247

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО проінспектував хід виконання ремонтних робіт у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

Зараз у лікувальному закладі реалізовується не один проєкт – із 2020 року і до сьогодні продовжуються капітальні роботи по об’єкту «Енергоефективна термомодернізація (капітальний ремонт) будівель стаціонару (новий корпус, триповерхова будівля). Обсяг кошторисних призначень складає 17 млн 945 тис. грн, роботи виконані на 90% від запланованих.

Уже в травні розпочали роботи з капітального ремонту електрощитової з влаштуванням автоматичного вводу резерву та встановленням дизель-генератора, кошторис проєкту становить 1 млн 638 тис. грн, в тому числі 1 млн 591 тис. грн – кошти бюджету Сумської міської територіальної громади. Роботи виконані на 40%.

Також триває ремонт вестибюля зі сходами, сума кошторисних призначень за проєктом становить 1 млн 722 тис. грн, в тому числі з бюджету громаду – 1 млн 498 тис. грн. Вже виконано 50% запланованих робіт.

У співпраці з благодійним фондом «Технологія» та безпосередньо за сприяння Володимира ЗАЙЦЯ за спільним проєктом триває обладнання сучасної лабораторії. Адже важливо відразу правильно діагностувати захворювання, а вже потім лікувати та надавати послуги з реабілітації.

А ще цього місяця розпочалася реалізація одного з наймасштабніших проєктів – створення Сумського центру реабілітації дітей.

«Збереження здоров’я людей – одна з головних цілей розвитку будь-якої громади. Цьогоріч ми виділили 27 млн грн (13 - на обладнання і 14 - на ремонтні роботи) для дитячої лікарні. Це тільки по одному закладу. Адже дитяча медицина – це важливо. Ми думаємо про розвиток, про майбутнє, тому сьогодні кажемо не тільки про лікувальний центр та забезпечення обладнанням, а говоримо і про реабілітацію. Можу чітко сказати, що наш проєкт пройшов через Державний фонд регіонального розвитку, завдання за проєктом – створення реабілітаційного центру, який буде другим в Україні. Такий є у західній Україні, тепер ми запланували у нас. Я думаю, що цей проєкт протягом двох років буде завершений», – сказав міський голова.

Сума витрат за розпочатими роботами по об’єкту «Капітальний ремонт будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (стаціонар, двоповерхова будівля), де планується розміщення Сумського центру реабілітації дітей, на 2021 рік становить 7 млн 377 тис. грн, де частка фінансування з бюджету тергромади складає 4 млн 289 тис. гривень.

Т. в. о. директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО повідомила, що на 2021 рік заплановане утеплення фасаду, даху, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна віконних та дверних блоків, часткове встановлення системи вентиляції.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО зазначила, що такий центр є вкрай важливим для громади, адже потрібно і лікувати, і повертати якість життя дітям: «З метою попередження інвалідності та проведення інших превентивних методів створюється цей реабілітаційний центр. Всі заходи з реабілітації будуть проводитися тут, це, звісно, має велике значення і для населення міста, і для мешканців області, адже це буде єдиний на сьогоднішній день такий центр у північно-східному регіоні нашої країни».

Заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО додала, що у зв’язку з реалізацією медичної реформи змінився сам підхід до надання медичних послуг.

«Акцент робиться на системний підхід до виконання поставлених задач. Це не тільки поточний чи капітальний ремонти, а це і облаштування територій, створення умов для відпочинку дітей і батьків. Це комплексний підхід. Ми перебуваємо біля відділення майбутнього Сумського міського центру дитячої реабілітації, і створюється для того, щоб упередити серед дитячого населення інвалідизацію. Планується, що він зможе обслуговувати близько 100 дітей щодня. Ми проводимо роботу з головами територіальних громад Сумщини, розказуємо про послуги, які надаються нашими лікувальними закладами, бо готові працювати не лише з мешканцями Сумської міської територіальної громади», – зазначила посадовець

Очільник міста наголосив і на обов’язковому виконанні робіт з благоустрою територій лікувальних закладів. Вже є відповідні проєкти по КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» та КНП «Центральна міська клінічна лікарня», де ремонти будівель всередині та зовні практично завершені.