002.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО відзвітував перед громадою про результати і досягнення в роботі виконавчих органів міської ради за 2020 рік.

Звіт відбувся в приміщенні МЦ «Романтика» і зібрав близько 400 сумчан, серед яких Почесні громадяни міста, депутати міської ради, представники трудових колективів підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації, політичних партій, громадських організацій та активні жителі громади. Захід транслювався наживо на Інформаційному порталі Сумської міської ради та супроводжувався синхронним перекладом жестовою мовою.

Міський голова розпочав звіт з подяки кожному, хто долучився до розвитку громади, хто стояв на обороні здоров'я і життя людей, хто захищав країну на сході України та всім, хто щоденно забезпечував безперебійну життєдіяльність міста – медикам, військовим, працівникам комунальних служб, правоохоронцям, представникам освіти, усім іншим сумчанам.

«2020-й рік змусив усіх нас змінити намічені плани та пріоритети і понад усе поставити життя та здоров’я сумчан, боротьбу з пандемією коронавірусу COVID-19, забезпечення умов для лікування, підтримку медичних працівників, галузі охорони здоров’я. Це був рік, коли ми жили, працювали, спілкувалися зовсім по-іншому: в режимі онлайн, з дотриманням усіх карантинних обмежень та соціальної дистанції. Кілька потужних хвиль епідемії, мов цунамі, накривали наше місто, і ми витримували черговий удар: госпіталізували, придбавали обладнання, розгортали ліжкомісця, забезпечували кисневі потоки. Важкою ціною давався досвід боротьби з жорстокою та підступною хворобою. Наразі Суми вийшли з червоної епідемічної зони, змогли стабілізувати ситуацію із поширенням вірусу та захворюваністю. Це спільна заслуга нашої громади», – сказав міський голова.

Оскільки галузь медицини в минулому році була пріоритетом, на її фінансування була направлена найбільша частка коштів із бюджету громади. Фінансування галузі склало – 309,3 млн грн. За ці кошти придбано дороговартісне медичне обладнання, проведено капітальні та поточні ремонти лікарень, придбано ліки, здійснено заходи з енергозбереження тощо.

Все це дозволило утримати лідерські позиції серед інших міст України в питанні розвитку медицини та надання якісних послуг пацієнтам.

Бюджет 2020 року Олександр Лисенко назвав соціальноорієнтованим. Міський голова повідомив, що більше, ніж 60% становили видатки соціального спрямування.

Доходна частина бюджету Сумської міської ТГ у 2020 році склала 2 млрд 580,9 млн грн, що становить 95,2% до затвердженого плану. Видаткова частина – 2 млрд 591,8 млн грн, що становить 95,2% до затвердженого плану.

У питанні розвитку економіки міста очільником громади було визначено два пріоритети: стабільна робота підприємств та формування позитивного іміджу громади. Так, за минулий рік, підприємства Сум реалізували промислової продукції на суму 21281,1 млн гривень. Також тривала активна робота зі створення Індустріального парку в місті.

Олександр Лисенко подякував платникам ПДФО у місті Суми, серед яких великі підприємства, що зареєстровані й діють на території громади, та малий і середній бізнес: «Я дякую нашому бізнесу, завдяки якому наше місто має змогу розвиватися. Дякую трудовим колективам великих підприємств, їх керівництву, дякую малому і середньому бізнесу – минулоріч ви переживали важкі часи, але ви вистояли і знайшли нові шляхи розвитку. Ще раз подяка від мене особисто та від усієї громади».

Як зазначив Олександр Лисенко, особливу увагу приділяли формуванню сприятливого інвестиційного клімату. Проводилася робота з реалізації проєктів розвитку міста за рахунок коштів міжнародних фінансових та донорських організацій, а саме Європейського інвестиційного банку за наступними проєктами: «Міський громадський транспорт України», в рамках якого залучаються кредитні кошти у сумі 4 млн євро на реалізацію проєкту «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» в м. Суми»; «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», що реалізується з Міністерством розвитку громад та територій України і передбачає залучення кредитних коштів у сумі 5,2 млн євро для реалізації проєкту «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах м. Суми». Продовжується співпраця з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). У рамках програми ЄС «Угода Мерів – демонстраційні проєкти» продовжувалася реалізація проєкту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми». Розпочалися роботи з реконструкції-термомодернізації шкіл № 7 і № 9 та з капітального ремонту системи освітлення школи № 20.

Міський голова зауважив, що окрім розвитку медичної галузі та роботи над наповненням бюджету, продовжували ремонтувати дороги, прибудинкові території, житловий фонд та ліфти, забезпечували подачу тепла, функціонування усіх комунікацій.

Фінансування будівництва об'єктів ЖКГ склало 10 млн 541,8 тис. грн. Зокрема, завершено роботи з реконструкції каналізаційного самопливного колектору по вул. 1-а Набережна р. Стрілка на суму 2 млн 145,3 тис. грн. Протягом звітного року виконувались роботи з капітального ремонту самотічного каналізаційного колектора від вул. Харківська, 32 по вул. СКД до КНС-6.

Проведено роботи з поточного та капітального ремонту об’єктів благоустрою – виконано встановлення та благоустрій 14 зупинок громадського транспорту (вул. Харківська, вул. Прокоф’єва, вул. І. Харитоненка, пр-т М. Лушпи, вул. Ковпака, вул. Реміснича).

За рахунок коштів бюджету територіальної громади проведено поточний ремонт та утримання мереж вуличного освітлення на суму більше 11 млн гривень.

Оновлене місто заграло яскравими барвами сучасних водограїв, спортивних, культурних, історичних об’єктів: зроблено Театральну площу, добудовано МЦ «Романтика», стадіон «Авангард», встановлено пам'ятник Героям Майдану та облаштовано сквер навколо, розпочато будівництво дитячого садка в 12-му мікрорайоні.

Заклади бюджетної галузі активно впроваджували енергоефективні технології, поліпшували матеріальну базу. В місті продовжувалася реалізація освітньої, медичної, адміністративної реформ.

Програмою «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей» було охоплено майже 6 тис. захисників України, членів їх сімей та членів сімей загиблих захисників України. Крім того, 27 учасників АТО/ООС отримали одноразову цільову матеріальну допомогу для придбання житла в розмірі 350 тис. гривень. Активно продовжувала роботу і комунальна установа «Центр учасників бойових дій».

Після доповіді Олександра Лисенка вже традиційно відбулось нагородження сумчан за особливі заслуги перед містом. Відзначено підприємців, медиків, освітян, соціальних працівників, учасників бойових дій на сході України.

Також під час заходу Олександр Лисенко відповів на запитання містян. Сумчани цікавилися ремонтом будинків, доріг, дворів, налагодженням транспортного сполучення, роботою комунальних підприємств, реконструкцією дитячого парку «Казка», встановленням дитячих майданчиків, долею недобудов на території шкіл, розміщення реклами тощо.

Питання, що потребують окремого вивчення, будуть оформлені як звернення громадян і розглянуті у відповідному порядку. Принагідно міський голова повідомив про відновлення ним особистих прийомів сумчан.