003.jpg

У Сумах на вихідних вакцинуватимуть від СOVID-19 у двох стаціонарних пунктах щеплення при Центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Про режим їхньої роботи, процедуру вакцинації та загальну ситуацію з імунізацією розповіли на брифінгу представники міської влади, профільного управління та керівники медичних закладів.

На початку брифінгу заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО нагадала, що карантин в Україні продовжений до 31 серпня. Попри послаблення карантинних обмежень, повністю вони не скасовані. Тому сумчани в громадському транспорті, під час масових заходів, відвідування закладів повинні дотримуватись маскового режиму. Необов’язковим він є лише у випадках, коли в учасників є документ про повний курс вакцинації від COVID-19 або негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до проведення заходу) чи негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до проведення заходу). Водночас посадовець наголосила на необхідності вакцинації населення, щоб сформувати колективний імунітет.

«Сьогодні в нас створені для цього належні умови. Ми маємо можливість отримувати вакцинив потрібній кількості у відповідності до запитів населення. Робота планово, аналізується й, у разі потреби, корегується», – зазначила заступник міського голови.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО зазначила, що ситуація з захворюваністю на СOVID-19 у Сумській громаді нині стабільна та контрольована, разом із тим поінформувала про небезпеки, які несе штам «Дельта», й також закликала сумчан щепитися.

Наразі в Сумах вакцинацію проти СOVID-19 проводять 10 бригад медиків у стаціонарних пунктах щеплень, які розміщені за вісьмома адресами, а також шість мобільних бригад. Загалом проведено 46785 щеплень. Зважаючи на значне зменшення кількості відвідувачів у Центрі масової вакцинації, яке спостерігалося минулих вихідних, його роботу вирішено призупинити. Знову запрацювати він може тоді, коли прийде час вакцинувати щеплених у МЦ «Романтика» другою дозою. Втім, імунізацію на вихідних у Сумах не припинятимуть. Замість Центру масової вакцинації за його графіком, у суботу та неділю з 9:00 до 14:00, працюватимуть стаціонарні пункти при КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» (вул. Іллінська, 48/5) та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» (вул. Привокзальна, 3А). Щепитися в них зможуть усі охочі віком від 18 років за наявності документа, який посвідчує особу.

У робочі дні вакцинуватися можна попередньо записавшись у додатку «Дія», в лікаря первинної ланки або через кол-центри закладів: КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» – 78-77-00, (050)4702003; КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» – 78-80-13, КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 0-800-33-31-03.

Директор КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» Володимир ПОЦЕЛУЄВ розповів, що їхні працівники навчені роботі з трьома вакцинами: AstraZeneca, Coronavac, Pfizer, але нині працюють переважно другою, адже перша – використовується для осіб, які щепилися першою дозою такого препарату, третя – для категорій населення, що визначені МОЗ. Щеплення від СOVID-19 проводиться в робочі дні з 8:00 до 15:00 (вул. Марко Вовчок, 2).

Заступник директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» з надання медичної допомоги населенню Валентина ЄВДОКИМЕНКО повідомила, що з їхньої практики роботи, вакцина Coronavac переноситься щепленими найцлегше. Три стаціонарні пункти щеплень закладу (вул. О. Аніщенка, 10; вул. Праці, 3; вул. Ковпака, 7) працюють по робочих днях із 9:00 до 15:00, а один (вул. Іллінська, 48/50) – з 9:00 до 17:00.

«Аби не повторилась та ситуація, що була, коли помирали молоді працездатні люди, кожному слід задуматись, чи має він імунітет проти коронавірусної інфекції. Вірусологи говорять, що починати формувати імунітет необхідно тоді, коли вірус спить. Зараз саме той момент, коли він відпочиває, менш активний відпочиває, і ми повинні до почаитку поширення вірусу, осіннього періоду, сформувати колективний імунітет, і кожен зробити цей внесок у це», – наголосила Валентина Євдокименко

Вакцинуватися в стаціонарних пунктах щеплень КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2», яких три (вул. Привокзальна, 3А; вул. Івана Сірка, 33/1; вул. Паркова, 1), проінформувала керівник закладу Ганна ІВЖЕНКО, можна в робочі дні з 9:00 до 17:00.

Продовжують щепити в Сумах не лише окремих осіб, а й цілі колективи. Для цього необхідно зібрати понад 50 охочих і подати заявку до управління охорони здоров’я, Центрів первинної медико санітарної допомоги чи КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона».

Поки в державі триває бета-тест ковідних сертифікатів, щепленим двома дозами сумчан, за їхнім бажанням, видають свідоцтво про вакцинацію в паперовому вигляді.