0012.jpg

Представники структурних підрозділів міської ради і творчої інтелігенції Сум на чолі з міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ провели виїзну установчу нараду щодо створення Мистецького центру на базі історичної будівлі КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди».

Обговорити перспективи реставрації корпусів, власне, їхнє майбутнє цільове призначення, внести пропозиції з облаштування зони відпочинку й деталей благоустрою зібрались начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ, начальник управління архітектури та містобудування Андрій КРИВЦОВ, начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, т. в. о. директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО, начальник відділу культури Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, письменник, сценарист Євген ПОЛОЖІЙ та директор Школи архітектури та дизайну Тамара КУБРАКОВА.

Першочерговим у цьому проєкті очільник Сум вбачає створення громадського артпростору за умови збереження культурного надбання, як історичної спадщини обласного центру.

«Розбудовуючи місто над Пслом, родина Харитоненків опікувалась не лише розвитком освіти, промисловості та медицини, а й безпосередньо культурою. Наша мета, як послідовників, – зберегти історичну автентичність цих пам’яток, тому міська влада підтримує ідею багатьох сумчан, у тому числі, які є митцями, з приводу створення Мистецького центру. Тож чітко пояснюю, над об’єктом ми будемо працювати, не закриємо, відновимо! Ця локація цілком може стати прихистком для творчої інтелігенції Сум, Агенції промоції «Суми», і водночас музею медицини та образотворчого мистецтва. А сквер, що зовні лікарні, носитиме ім’я Зінаїди. Більше того, цільове призначення даного проєкту визначатимемо спільно з сумчанами, тому готові до обговорення й співпраці, – опитування проводитиметься Інформаційному порталі Сумської міської ради та на моїй офіційній сторінці в Фейсбуці», – зазначив посадовець.

Те, що в 2021 році питання реставрації цього об’єкту нарешті зрушило з місця, – символічно, наголосила т. в. о. директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» Вікторія БУГАЄНКО. Адже цьогоріч лікарні, що отримала ім’я трагічно загиблої доньки родини Харитоненків, виповнюється 125 років.

Сама будівля споруджена ще у 1896 році і використовувалися до 2019 року, безпосередньо дитячою лікарнею та обласним управлінням охорони здоров’я.

Олександр Лисенко зауважив, що медичній лабораторії КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», яка нині тут розташована та є єдиним користувачем приміщення, також вже є місце – її розмістять у головній будівлі лікарні, де вже активно ведуться ремонтні роботи.

Представники культури радіють, що місцина, яка, як магніт притягує сумчан і туристів, отримає нове життя.

«Вулиця Троїцька здавна вражала своєю презентаційністю, навіть Соборна здебільшого асоціювалась просто з магазинами. Треба повертати сутність цієї історичної артерії нашого міста, яка стане завершальною точкою в сумському туристичному маршруті. Можливо, будівля стане справжньою домівкою для художників, поетів, фотографів, музикантів й акторів; компактною сценою для експозицій, виставок і фестивалів», – підкреслив відомий сумський письменник, сценарист Євген ПОЛОЖІЙ.

Детальніше опрацювати відповідні матеріали щодо цієї будівлі міський голова доручив управлінню архітектури та містобудування.

Реалізовувати задум мають намір, подавши заявки на участь у державних, і міжнародних грантових проєктах.