001.jpg

У Сумах відбулись урочисті заходи з нагоди 366-річчя міста над Пслом, в яких узяли участь сумчани та гості свята.

У своєму виступі на Урочистій сесії, що проходила в будівлі обласної філармонії, де раніше ухвалювалися важливі рішення щодо життя і розвитку території, міський голова Олександр ЛИСЕНКО насамперед приділив увагу тим, хто розбудовував Суми – Герасиму Кондратьєву та Івану Харитоненку, й тим, хто творить його сьогодення.

«Наші Суми – славетне козацьке місто з багатовіковою історією, яке є доволі унікальним, європейським, знаним за межами України. За словом «Суми» приховане більше, ніж усі ми бачимо, а цінні вони надзвичайними людьми. Нам є чим і ким пишатися! І міська влада спільно з активними мешканцями докладе усіх зусиль, аби тут було комфортно, безпечно й завжди хотілося повертись» – наголосив посадовець.

Зокрема, серед планів на найближчий рік, керівник громади назвав продовження ремонтних робіт та закупівлю обладнання в заклади охорони здоров’я; будівництво реабілітаційного центру для дітей; виконання робіт з благоустрою прибудинкових територій та початок робіт з реконструкції центральної частини міста; реконструкцію очисних споруд КП «Міськводоканал»; проведення другої черги реконструкції стадіону «Авангард»; зведення ще одного садочка – на вул. Харківська; реконструкцію міського парку імені Кожедуба та дитячого парку «Казка».

Своє захоплення містом над Пслом цього дня висловили запрошені народні депутати, делегації з Вінниці, Харкова та Полтави, міські голови Конотопа, Охтирки, Тростянця, Ромен та Білопілля, селищні голови Краснопілля і Великої Писарівки. Листа з найкращими побажаннями сумській громаді передав і голова Асоціації міст України Віталій КЛИЧКО.

Під час Урочистої сесії у філармонії міський голова вручив три посвідчення «Почесний громадянин міста Суми».

Такий документ отримав ексректор СумДУ, кандидат технічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України Анатолій ВАСИЛЬЄВ (за вагомий особистий внесок у розвиток вищої освіти, високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю), а також рідні двох Почесних громадян міста, які пішли з життя: українського науковця, професора, доктора медичних наук, Заслуженого лікаря України Зиновія Красовицького (за наполегливу сумлінну працю в галузі охорони здоров’я, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток медицини) та директора КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди», Заслуженого лікаря України Олександра Ємця (за наполегливу сумлінну працю в галузі охорони здоров’я, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у надання медичної допомоги населенню міста).

Крім цього, Почесними відзнаками Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня Олександр Лисенко нагородив дворазового олімпійського чемпіона Олександра ШАПАРЕНКА, директора КДЮСШ Володимира ТОКАРЄВА та скульптора, Народного художника України автора пам’ятника Героям Небесної Сотні Катіба МАМЕДОВА, а Почесними відзнаками «За майстерність» – керівника театру-студії «Місто С...» Палацу культури «Хімік» Наталію ЧЕРКАСЕНКО і голову Сумської обласної громадської організації «Федерація автоспорту Сумщини» Вадима ЛИСОГО.

Відзнаки та грамоти кращі сумчани отримали також від народних депутатів, голови обласної ради та першого заступника голови обласної державної адміністрації.

По завершенню урочистої сесії представники міської і обласної влади спільно з гостями та громадськістю рушили до пам'ятника Героям Небесної Сотні, де вшанували подвиг Героїв Майдану, серед яких Почесний громадянин Сум, посмертно нагороджений орденом «Золотої Зірки» Олексій Братушка, який загинув від кулі снайпера на Інститутській.

А вже по обіді, в середмісті Сум, громада поклала квіти до підніжжя пам’ятника благодійнику, промисловцю-цукрозаводчику та меценату Івану Харитоненку і вшанувала випускників шкіл, які здобули 200 балів під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

У рамках святкування Дня міста середмістям проїхали ретро-автомобілі, комунальна та військова техніка, які потому виставили для огляду на майдані Незалежності.