Надрукувати
Перегляди: 2595

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО провів виїзну нараду щодо ходу будівництва нової черги полігону для складування твердих побутових відходів, яке розпочали влітку поточного року.

Про готовність об’єкту до експлуатації доповідали очільнику громади перший заступник міського голови Михайло БОНДАРЕНКО, заступник міського голови Микола ВОЙТЕНКО, начальник управління капітального будівництва та дорожнього господарства Віталій ШИЛОВ, директор КП «Сумижилкомсервіс» Андрій ШКАРІН.

Загальна вартість робіт за проєктом – 80 млн грн. Він реалізовується за рахунок коштів громади та Державного фонду регіонального розвитку.

Як повідомив Віталій Шилов, управління капітального будівництва та дорожнього господарства є замовником виконання робіт за цим об’єктом. Із бюджету громади цьогоріч було виділено 28 млн грн, а з державного – 10 млн грн. Проєкт розрахований на два роки – будівництво ведеться згідно з графіком. Готовність робіт – близько 80%, тобто із чотирьох секторів – три готові повністю, а по одному – триває виконання робіт (зроблено близько 70%).

Заступник міського голови Микола Войтенко сказав, що цей проєкт є і важливим, і унікальним: «Сумський полігон – один із найкращих в Україні, єдиний сертифікований. Інші – так звані звалища. Ми будуємо нову чергу, щоб із наступного року запустити завезення сюди побутових відходів. І громада протягом 7–10 років матиме спеціалізоване місце, куди вивозити ці відходи».

Він також додав, що при налагодженні ситуації з сортуванням будівельних відходів – можна збільшити термін експлуатації полігону ще приблизно на п’ять років. Також розглядаються можливості закупки нової техніки для комунального підприємства, яке займається обслуговуванням цього об’єкта.

Директор КП «Сумижилкомсервіс» Андрій Шкарін сказав, що наразі проводиться реконструкція попередніх черг полігону: «Наразі по діючому полігону проводяться роботи з пересипки. Компанія, яка здійснює цю роботу, отримала дозвіл на реконструкцію. Можна спостерігати зараз за тим, що все в процесі. З урахуванням проведення реконструкції, запланована ще робота полігону приблизно до літа наступного року».

Підсумовуючи все вищесказане, міський голова Олександр Лисенко сказав, що цей проєкт є важливою складовою стратегічного розвитку сумської громади: «Ми будемо планувати навесні наступного року закінчувати цей об’єкт. Важливо мати цей сертифікований полігон – бо це й екологія, і техногенна безпека, і стабільність отримання відповідних послуг по захороненню ТПВ, по прибиранню в місті, благоустрою, наведенню порядку. Це єдиний сертифікований полігон у нашій області, для нас важливо, щоб і місто було чистим та охайним, і ми мали законні підстави користуватися полігоном. Адже була проблема – нам удалося її вирішити, продовживши термін експлуатації попередньої черги завдяки реконструкції. Вона наразі продовжується».

Голова обласного центру зауважив, що це вже не перший його візит на будівництво нової черги полігону. Це робиться для того, щоб контролювати хід виконання робіт та дотримання графіка. Він додав, що все робиться згідно зі стандартами, які вимагаються для таких проєктів: «Стандарти сьогодні вимагають від нас не тільки відповідної підготовки ям для збереження сміття. Окрім того, це і бінтомат, який допомагає зберігати екологію, це і глиняний замок, відповідні нахили, водовідведення, відведення фільтрату, який у майбутньому накопичуватиметься – це всі ті моменти, які ми контролюємо».

Олександр Лисенко сказав, що перед тим, як здавати в експлуатацію наступну чергу полігону, будуть отримані висновки відповідних органів і комісій. Адже важливо, щоб не постраждала і та громада, на території якої розташовано даний інфраструктурний об’єкт. Бо Сумська міська територіальна громада є не тільки надійним, а й відповідальним партнером, тому всі умови згідно з угодами будуть виконані.

Міський голова зазначив, що реалізація цього проєкту зможе гарантувати те, що місто не опиниться у ситуації сміттєвого колапсу, а будівництво полігону для складування твердих побутових відходів – важливе та фундаментальне питання. Його вирішення – це стратегічне завдання, адже дозволить розв'язати цю проблему на багато років не локально, а глобально.