002.jpg

5 травня під час Міжнародного форуму «Сумщина Invest-2016. Україна – Польща: Інвестиції. Розвиток. Партнерство» міський голова Олександр ЛИСЕНКО зацікавлював компанії вкладати кошти в місто Суми.


У Форумі взяли участь представники міської та обласної влади, почесні гості: Генеральний Секретар ICC Ukraine Володимир МИХАЙЛОВ; начальник управління економічного співробітництва МЗС України, виконавчий секретар Ради експортерів та інвесторів при Міністерстві Олександр ДАНИЛЕЙКО; Консул Республіки Польща в Харкові Вольдемар ЛІЩИНСЬКИЙ; представники провідних польських компаній, бізнесу, та інші.

За словами Олександра Лисенка, міська влада постійно працює над створенням сприятливих умов для ведення бізнесу.

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Сум на кінець 2015 р. склав 115,2 млн. дол. США (57,1 % до загального обсягу інвестицій по області). Обсяг прямих іноземних інвестицій з м. Суми в економіку інших країн на кінець року становив 1,7 млн. дол. США (100% до загального обсягу інвестицій по області). У сфері промисловості обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку м. Суми становить 93,7 млн. дол. США.

Продовжується співпраця з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) в рамках реалізації проекту «Покращення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» (ДНЗ №2, №22, №14, ССШ №29). 26 квітня 2016 року отримано перший транш кредиту, очікується виконання робіт (заходи з енергоефективності, термомодернізація будівель) відповідно до бізнес-плану Проекту.

В рамках реалізації проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР) за підтримки Регіонального навчального центру з енергетичного планування від Проекту МЕР, розроблено План дій сталого енергетичного розвитку м. Суми на 2015-2025 р. (ПДСЕР). Метою розробки ПДСЕР є започаткування системного підходу до управління енергетичними ресурсами міста націленого на сталий енергетичний розвиток. Реалізація заходів за Планом передбачає якісні стратегічні зміни міста, його ефективне енергоспоживання та зменшення викидів парникових газів всіма залученими господарюючими суб’єктами міста. Наразі проводиться підготовча робота щодо затвердження ПДСЕР.

Одним із важливих проектів, що містить ПДСЕР, є будівництво міні-ТЕЦ на твердих побутових відходах (ТПВ). Значною проблемою будь-якого сучасного міста, є збільшення утворення ТПВ. Тому в багатьох країнах світу відходи переробляються, частина з них спалюється, а енергія горіння використовується для забезпечення тепловою та електричною енергією міста.

В результаті реалізації проекту передбачається скорочення викидів парникових газів (СО2, приблизно на 43 255,0 т), зниження витрат на енергоресурси (приблизно 71,2 млн. грн.). Приблизний термін окупності проекту – 2,8 років.

Міський голова зауважив, що одним із стратегічних завдань для міста – є забезпечення переробки сміття.
«Ми шукаємо інвесторів та охоче розглянемо всі пропозиції щодо будівництва сортувальної лінії або здійснення вивозу та переробки ТПВ» – підкреслив очільник обласного центру.

До того ж, місто розпочало роботу з Міністерством інфраструктури України щодо залучення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. До Міністерства підготовлено та направлено матеріали за проектом «Оновлення рухомого складу КП «Електроавтотранс» (передбачається придбання 22 одиниць тролейбусів). Очікуються результати відбору проектів.

Налагоджено співпрацю з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Підготовлено та направлено матеріали за проектом «Підвищення енергоефективності в дошкільних навчальних закладах міста Суми» (33 будівлі). На реалізацію проекту передбачається залучення кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Очікуються результати відбору проектів Мінрегіоном.

Міський голова також детально зупинився на інвестиційній діяльності в м. Суми у 2015-2016 роках.
«Вплив зовнішньоекономічної та політичної ситуації позначився на обсягах іноземних інвестицій. Не зважаючи на скорочення обсягів іноземних інвестицій, промисловими підприємствами міста реалізуються інвестиційні проекти, здійснюються основні капітальні вкладення за рахунок власних коштів підприємств», – зауважив Олександр Лисенко.

Тенденція щодо спрямування власних інвестиційних ресурсів спостерігатиметься і у 2016 році на підприємствах: ДП «Завод ОБ і ВТ», ПАТ «Сумихімпром», ТОВ «Горобина», ТОВ «Керамейя», АТ «НВАТ «ВНДIКОМПРЕСОРМАШ», ТОВ «ГуалаПак Україна», АТ «Технологiя».
«Ми й надалі будемо нарощувати потенціал міста, підвищувати його авторитет в Україні та світі. Завжди відкриті до співпраці, аби зробити комфортним життя сумчан», – підсумував керманич міста.