002.jpg

9 травня Суми відзначають 71-шу річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


З цієї нагоди на Центральному кладовищі міста зібралися представники обласної та міської влади, громадських організацій, політичних партій, правоохоронці, ветерани, та небайдужні сумчани.

Присутні поклали квіти до могил загиблих в зоні АТО бійців, братської могили «Мати-Батьківщина» та могили загиблих польських воїнів, які полягли від ран смертю героїв у військовому шпиталі 1944 року.

Потому сотні сумчан та гостей міста рушили до меморіалу «Вічна Слава», де відбувся мітинг-реквієм «У святому мовчанні над Вічним вогнем».
«Страшною навалою насунулося нацистське військо на Україну. Хотіли блискавично втілити свої загарбницькі плани бліцкригу та винищувальною машиною пройтися по всій державі. Не сталося! На шляху ворога постали наші ветерани. Чужинці думали за декілька тижнів захопити нашу державу, але за кожен метр рідної землі стояли на смерть наші захисники. Пам'ятаємо цей подвиг і в ім'я наших захисників разом переможемо зовнішнього агресора», - звернувся до присутніх міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Учасники мітингу вшанували пам'ять про всіх полеглих хвилиною мовчання та поклали квіти до Вічного Вогню.

За традицією вихованці ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г.Харитоненка пройшлися урочистим маршем вул. Г.Кондтратьєва.

Усе далі й далі відходять ті буремні роки. Все менше і менше залишається поруч з нами тих, хто боронив рідну землю на фронтах, - відходять у вічність солдати Великої Перемоги, забираючи з собою спогади про ті часи лихоліття. Сумчани дякували сивочолим ветеранам за їх подвиг, дарували квіти, з особливою цікавістю слухали історії про воєнні та повоєнні роки.

Цього дня міський голова Олександр Лисенко зустрівся з ветеранським активом у військові частині польова пошта 1060. Тут для сивочолих захисників та представників трудового фронту накрили стіл, приготували символічну польову кашу. Невимушена атмосфера сприяла відвертим розмовам, спогадам, а ще – побудові планів на майбутнє.

 

Нагадаємо, в Сумах нині мешкає близько 9 тисяч ветеранів війни, із них майже 3 тисячі - це ветерани Великої Вітчизняної війни.