Надрукувати
Перегляди: 3788

Наступного тижня людям віком від 70 до 75 років включно, місце проживання яких зареєстровано в межах Сумської міської територіальної громади, видаватимуть продуктові набори.

Детально про цю допомогу розповіли під час брифінгу очільник громади Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Віра МОТРЕЧКО, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, секретар міської ради – координатор Першого Сумського гуманітарного штабу Олег РЄЗНІК.

Очільник громади Олександр Лисенко зазначив, що видача різних видів гуманітарної допомоги для жителів громади та внутрішньо переміщених осіб почалася ще декілька місяців тому, коли місто було фактично в облозі. Тоді не було змоги налагодити цей процес централізовано і працювати було набагато складніше. Наразі ж налагоджено канали постачання, а, отже, й саму роботу щодо допомоги харчами тим, хто цього потребує.

Посадовець сказав, що видача державної допомоги тимчасово призупинена та буде відновлена найближчим часом: «Ми готуємося до прийому надходжень відповідних пакетів із продуктами, адже вони формуються не в нашій області та не в нашому місті. Після находження державної допомоги – почнемо видавати тим категоріям, які її ще не отримували. За планом – за два тижні. Але все залежить від поставок з інших областей».

Він повідомив, аби не зупиняти процес надання продуктів найбільш вразливим категоріям сумчан, ухвалили рішення, що на базі Першого Сумського гуманітарного штабу здійснюватиметься формування продуктових наборів за рахунок тієї допомоги, яка надходила до Сум раніше. Координатор штабу Олег Рєзнік, заступник міського голови Віра Мотречко та директор департаменту соціального захисту населення Тетяна Масік опрацювали таку пропозицію і у підсумку Перший Сумський гуманітарний штаб сформував та доправив до місць видачі 10000 наборів. І вже понеділка, 18 липня, цю гуманітарну допомогу матимуть змогу отримати мешканці Сумської міської територіальної громади віком від 70 до 75 років включно.

Олександр Лисенко підкреслив, що з отриманням цих наборів літні сумчани не втрачають право на продовольчі набори від держави за Постановою КМУ № 328.

Секретар міської ради – координатор Першого Сумського гуманітарного штабу Олег Рєзнік повідомив, що продукти надані некомерційною гуманітарно-продовольчою організацією World Central Kitchen. Співпрацювати з нею сумчани почали у квітні і вже у травні отримали 10 вагонів допомоги (229 т), а у червні – 26 вагонів (619 т). Олег Рєзнік зауважив, що це допомога не лише для тих, проживає у Сумській міській територіальній громаді, а для жителів усієї області. У наборах, які видаватимуть літнім сумчанам із понеділка, є олія, молоко, крупи, макарони, консерви, борошно, чай, кава. Кожен важить майже 12 кг. Секретар міської ради зауважив, що набори можуть відрізнятися за пакуванням, але вони не гірші за ті, що видавалися від держави. Про всяк випадок, у резерві – 500-1000 наборів.

Заступник міського голови Віра Мотречко подякувала волонтерам, членам добровольчих формувань, територіальної оборони, а також усім, хто постійно допомагає розвантажувати допомогу і бере участь у її видачі. Серед таких – департамент соціального захисту населення, управління освіти і науки, Служба у справах дітей, відділ фізичної культури та спорту, спортсмени.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна Масік повідомила, що видача продуктових наборів особам віком від 70 до 75 років включно, які зареєстровані в Сумській МТГ, триватиме з 18 по 22 липня. Пункти видачі працюватимуть із з 9:00 до 15:00 (під час тривоги видача призупинятиметься).

Усього таких пунктів п’ять:

Для отримання допомоги необхідно мати з собою оригінали паспорта та ідентифікаційного кода. Власникам ID-карток – ще й довідку про реєстрацію місця проживання.

Якщо пенсіонер не в змозі отримати продуктовий набір самостійно, за нього це може зробити довірена особа за наявності власного паспорта та оригіналів документів того, кому призначена ця допомога. Але одна довірена особа може отримати набори не більше, ніж за двох людей.

Віра Мотречко закликала літніх сумчан не створювати ажіотажу та не приходити масово в перший день.

Консультації щодо отримання продуктових наборів можна отримати за телефоном: (050)4078127.

Паралельно з цією видачею департамент соціального захисту населення продовжить надавати іншу допомогу вразливим категоріям населення. Тетяна Масік зазначила, що загалом потребу в отриманні гуманітарної допомоги виявили понад 7000 мешканців громади. Наразі вже видали 5289 продуктових наборів, сформованих Головним Гуманітарним штабом (обласна військова адміністрація) та наданих Першим Сумським гуманітарним штабом.

За державною програмою продовольчими товарами тривалого зберігання забезпечили майже 35 тисяч містян вразливих верств.

Гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб від міжнародної організації AVSI, надали 3796 особам.

З питань отримання гуманітарної допомоги необхідно звертатися до call-центру департаменту за телефонами: (050)4078384, (050)4078199, (050)4078002, (050)4078127 щодня з 9:00 до 15:00, крім вихідних.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет