0010.jpg

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО та керівники депутатських фракцій взяли участь у засіданнях робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді.

«Наше завдання – позбутися усіх російських та радянських символів у назвах вулиць, проспектів та провулків громади, натомість відродити нашу національну ідентичність: повернути на мапу історичні назви, увіковічити важливі події та постаті, пов’язані з нашою громадою й Сумщиною, нашою державою. Тож усі ми: і експерти, і представник депутатського корпусу, маємо ретельно та виважено підійти до цього важливого завдання», – звернувся до присутніх очільник громади.

Під час обговорення з головами фракцій та членами робочої групи низки пропозицій, Олександр Лисенко наголосив: впевнений, що переважна більшість нових назв буде сприйнята громадою, але варто бути готовими до інформаційно-просвітницької роботи серед мешканців уже зараз.

Очільник громади зауважив, що магістральні вулиці, наприклад, пр-т Курський, мають отримати нові знакові назви, пов’язані із загальними національними цінностями чи подіями.

Він також повідомив, що до нього звернулися родина, побратими та друзі загиблого підполковника Андрія Авраменка щодо перейменування вул. Інтернаціоналістів на його честь. Тож очільник громади попросив робочу групу опрацювати й цю пропозицію.

Голови фракцій ознайомилися принципами та критеріями відбору як з проведеною експертами роботою та підтримали необхідність проведення масштабної дерусифікації сумських топонімів, визначилися з необхідністю сприяння поширення інформації серед мешканців тощо.

Наразі робоча група сформувала нові варіанти проукраїнських назв для сумських топонімів. Врахували експертні думки та пропозиції від жителів громади. У підсумку склали рейтинг історичних, іменних та неіменних назв, що включає прізвища відомих українських письменників, значущих місць, символів, важливих постатей, які пов’язані з минулим і теперішнім нашої громади та загалом країни.

Нагадаємо, що загалом сформовано перелік з 217 назв вулиць, провулків, проїздів, площ, які пропонується дерусифікувати. До нього увійшли 184 топоніми на території міста та 33 – по старостинських округах.

Нині робоча група вже узгоджує варіанти перейменувань, остаточний перелік повинна надати міському голові до 23 липня. Наступний етап – голосування депутатів міської ради, які й мають ухвалити відповідне рішення.

Суми|новини Сум|сумські новини|укрнет