0012.jpg

Очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО взяв участь у серпневій конференції працівників освіти «Воїни світла: разом до безпечної та якісної освіти».

Участь у конференції також узяли народний депутат України Тетяна СКРИПКА, заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ, директор обласного Департаменту освіти і науки Вікторія ГРОБОВА, а модерувала захід начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА.

Першочергово учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять захисників і захисниць, які з 2014 року віддали свої життя, відстоюючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави у сучасній російсько-українській війні.

Неля Вербицька повідомила, що новий 2022 – 2023 навчальний рік ставить перед освітянами нові виклики, у тому числі безпекові. Тому було організовано опитування батьків учнів щодо форми освітнього процесу з 1 вересня 2022 року. Загалом опитано 29731 особу, у результаті – 86% батьків віддають перевагу онлайн навчанню, і лише 14% за очне навчання. Саме тому освітяни опрацьовують можливості впровадження змішаної форми навчання, аби всі мали змогу навчатися так, як вони хочуть.

Посадовець додала, що в умовах військової агресії російської федерації важливим є питання навчання працівників і дітей правилам безпечного поводження. Завдяки сприянню керівництва Сумського районного управління ДСНС України в Сумській області здійснено підготовку осіб, які залучаються до проведення інструктажів, навчання і перевірки знань з питань цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки. У лютому в 79 закладах освіти проведено тренування зі швидкої та безпечної евакуації з учасниками освітнього процесу та персоналом.

Спільно з Головним управлінням ДСНС України в Сумській області та обласним Департаментом освіти і науки проведено заняття з керівниками щодо організації заходів цивільного захисту в закладах освіти, проводяться курси тактичної та домедичної допомоги.

Усі заклади освіти уклали договори на встановлення тривожної кнопки з виведенням на пульт охорони.

Із вітальним словом до учасників серпневої конференції звернувся очільник громади Олександр Лисенко, який наголосив на тому, що мають бути створені всі умови, щоб діти навчалися так, як того хочуть батьки – і онлайн, і офлайн: «У ці складні для нашої держави часи радий бачити усіх вас тут – живими, здоровими, готовими працювати, навчати і виховувати наших дітей! Першочергово хочу зауважити, що освітяни стикаються із викликами різного роду вже не перший рік – спочатку це була пандемія коронавірусу, наразі – пандемія рашизму. Але ми вже навчилися працювати у різних життєвих ситуаціях – це демонструє, в першу чергу, ваш професіоналізм як педагогів та проукраїнську позицію як громадян своєї країни. 2022 – 2023 навчальний рік буде не менш складним за попередні, але, дякуючи нашим захисникам і захисницям, упевнений, все буде добре. Тому наша головна мета – вдало організувати змішане навчання. Як буде навчатися кожна окрема дитина – це вибір батьків, їхнє право. Ми це повинні організувати».

Окрім того, голова громади зупинився на тих здобутках у галузі освіти, якими можна пишатися: «Враховуючи те, що у воєнний час ми маємо так мало причин для радості, хочу подякувати всім за працю та зосередитися на найбільш вагомих здобутках за попередній рік. Ми завершили будівництво закладу дошкільної освіти в 12-му мікрорайоні, наш садочок «Світлячок». Також продовжували впроваджувати реформу шкільного харчування. У всіх школах було оновлено меню. Вдалося модернізувати обладнання для харчоблоків у 18 школах. Також досить вдало працювали над впровадженням Шкільного громадського бюджету. Упевнений, після перемоги – ми продовжимо його реалізацію. Завдяки ініціативі «Спроможна школа для кращих результатів» нам вдалося відремонтувати харчоблок у школі №4 імені Олександра Аніщенка, модернізовано обладнання харчоблоку в школі «Унікум», три заклади загальної середньої освіти оснащено сучасною системою автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення людей про пожежу та передавання тривожних сповіщень. Крім того, у 2021 році сучасна система автоматичної пожежної сигналізації встановлено у деяких школах та закладах». 

Олександр Лисенко акцентував на тому, що наразі влада працює над тим, аби діти мали змогу навчатися у безпечних умовах, а батьки були спокійними та не хвилювалися щодо їхнього життя і здоров’я. Для цього ухвалюються відповідні рішення щодо облаштування укриттів та впровадження багатьох інших заходів, пов’язаних із безпековою роботою в громаді.

Насамкінець очільник громади нагородив освітян грамотами міського голови за наполегливу сумлінну працю на освітянській ниві, вагомий внесок у розвиток відповідної сфери. Отримали подяки та грамоти сумські педагоги і від обласного Департаменту освіти і науки, і від управління освіти і науки.

***

Приєднуйтеся: