002.jpg

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО відвідав  КНП «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер», де сьогодні ввели в експлуатацію лінійно-діагностичну систему для опромінення онкохворих.

На запуску обладнання в експлуатацію були присутні голова Сумської обласної державної адміністрації – керівник обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, голова Сумської обласної ради Віктор ФЕДОРЧЕНКО, народні депутати України Михайло АНАНЧЕНКО, Тетяна СКРИПКА, Антон ШВАЧКО, голова Благодійного фонду «Здоров’я Сумщини» Тетяна ЄВДОКИМОВА.

Система складається з лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа. Для нього відвели спеціальний бункер. До реалізації цього проєкту фінансово долучилася й сумська громада. У 2017 році місто спрямувало 1,5 млн грн на прискорювач, а рік потому – 500 тис. грн на ремонт приміщення.

Лінійний прискорювач дає змогу опромінювати пухлину, мінімально впливаючи на здорові тканини.

Директор КНП «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер» Володимир ШЕВЧЕНКО розповів, що за його допомогою зможуть лікувати щодня в середньому 50 пацієнтів. Персоналу для роботи вистачає. Працівники пройшли відповідне навчання. Загалом в Україні наразі працює лише 12 прискорювачів.

«Це дуже важливий проєкт та прогресивний прорив у медицині нашої громади. Важливо, що тепер ми маємо таку систему, адже зможемо більш ефективно лікувати та рятувати людей. Далі будемо працювати над благоустроєм території та ремонтом доріг біля закладу», – зазначив Олександр Лисенко.

У планах – створення в Сумах новітнього онкологічного медичного центру. Торік у вересні очільник громади Олександр Лисенко підписав Меморандум з головою обласної ради Віктором Федорченком та головою обласної державної адміністрації Дмитром Живицьким щодо співпраці в цьому питанні.