003.jpg

Сьогодні у Сумах відзначають День захисників та захисниць України, а водночас День українського козацтва і Покрови Пресвятої Богородиці, вшановуючи тих, хто боронить нашу рідну землю, не шкодуючи ані сил, ані власного життя.

Нині ці свята набувають особливого значення, адже підступний ворог намагається винищити наш народ, загарбати нашу землю. Та українці – нація нескорених, яким віра, правда та воля завжди допомагали вистояти у боротьбі та надихають на перемогу.

Вранці очільник Сумської міської територіальної громади Олександр ЛИСЕНКО, керівники області, військові, народні депутати України, депутати міської та обласної рад, громадськість прийшли на святе для кожного сумчанина місце - Алею героїв на Центральному кладовищі. Тут спочивають наші незламні захисники.

Літію за упокій душ загиблих відправили священники Православної церкви України. До пам’ятної стели поклали живі квіти, віддаючи шану полеглим.

Квіти до могил звитяжців лягли сьогодні й на Алеї героїв на Баранівському цвинтарі.

Потому рушили до пам’ятного знаку загиблим у 2014 році військовослужбовцям 27-го реактивно-артилерійського полку. Довкола вишикувалися військові – загартовані у боях та готові будь-якої хвилини дати відсіч ворогові.

Дзвін, вилитий із залишків снарядів та осколків, символізує нашу незгасиму пам'ять. Його підніжжя встелили квітами, які поклали керівники нашої громади та області, військові, небайдужі сумчани.

У хвилині скорботи схилили голови присутні.

Звертаючись до загалу, Олександр Лисенко дякує нашим воїнам та добровольцям, які встали на шляху ворожої армади, надійно прикривши місто.

«Вірю, що усі ми обов’язково запам’ятаємо день нашої перемоги. Єдиної на всіх, нашої української перемоги над ворогом! Сьогодні ми святкуємо велике релігійне свято – покрову Пресвятої Богородиці. І Суми тісно пов’язані з Покровою – у Покровському сквері була перша дерев’яна споруда – Покровська церква, але ворог її спалив. Але їм не ніколи спалити нашу пам'ять, бо ми ніколи не забудемо кожного ворога: його наздоженуть, знайдуть і покарають, - переконаний Олександр Лисенко. - Це історія людей, наших сумчан, яка продовжується нині на цьому місці, історія тих хлопців, чиї імена викарбувані зараз на цьому меморіалі. Велика їм честь, і велика наша шана, які й всім нашим захисникам, які боронять нашу землю та нашу волю!»

Завершив свій виступ очільник громади врученням Почесних грамот та відзнак.

Потому міський голова взяв участь у церемонії погашення блоку тематичних марок до Дня захисників і захисниць. Їх під гаслом «Слава Збройним Силам України!» та присвячених різним родам військ випустила «Укрпошта». «Перемоги!» - таке побажання на тематичному конверті залишив Олександр Лисенко.