002.jpg

Військовослужбовці строкової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях не направляються.

19 травня під час брифінгу заступник міського голови, голова призовної комісії Степан ПАК та військовий комісар Сумського об’єднаного міського військового комісаріату Олександр Сєргєєв розповіли про проходженя призовної кампанії у м. Суми.

За словами Степана Пака, навесні 2016 року в Україні відновлено призов на строкову військову службу.

Після отримання повістки про призов в армію військовозобов'язаний повинен з'явитися в свій військкомат. У разі, якщо повістка не прийшла, призовник повинен з'явитися в чергове відділення протягом 10 днів.

Якщо призовник не з'явився до військкомату в призначений час, то тільки з таких причин: стихійне лихо, хвороба, смерть близького родича або інші обставини, через які він не зміг особисто з'явиться в частину. Решта причин не є поважними і будуть розцінені як ухилення від призову в армію.

За словами Олександра Сєргєєва, сумчани не охоче йдуть до військкомату. Планове завдання для міста складає 145 призовників. Нині вдалося відправити на службу лише 13 новобранців.

Військовий комісар нагадує, що за ухилення від призову на строкову військову службу призовники притягуються до відповідальності. На цей час протоколів про адміністративне правопорушення ще не складали, але якщо призовники і надалі будуть ухилятися від строкової служби, будуть відповідати за законом.

Степан Пак розвіяв сумніви рідних та самих призовників щодо військової служби. Серед переваг: збалансоване харчування, здоровий розпорядок дня, що дозволяє укріпити здоров’я, фізичне навантаження та військовий вишкіл, завдяки чому юнаки навчаться бути чоловіками, привчаються до порядку.

«Бували такі випадки, що батьки самі приходили в військкомат та просили забрати непутящого сина до армії, адже розуміли – вештання вулицями та відвідування нічних клубів великої користі сину не принесе», – зазначив посадовець.

Як повідомив головний лікар медичної комісії військкомату Володимир ОСТРІЩЕНКО, комісія працює з січня. Із майже 3 тис. призовників, на комісію з’явилися лише 145. Загалом спостерігається дуже висока захворюваність серед сумських юнаків. Наприклад, зі 145 призовників, які пройшли медичну комісію, лише 26 – придатні до служби. Найчастіше виявляють хірургічні патології (в основному ортопедичні захворювання та захворювання опорно-рухового апарату), серцево-судинні захворювання та неврологію.

Військовий комісар закликав всіх призовники з’явитися до військкомату (вул. Герасима Кондратьєва, 157) та виконати свій чоловічий обов’язок, таким чином уникнувши адміністративної відповідальності.

Юнаки, які проходили цього дня призовну комісію, розповіли, що отримавши повістку, звісно трохи переживали, але не побоялися прийти до військкомату та відправитися на службу в армію.