004.jpg

У закладах загальної середньої освіти Сумської міської ТГ капітально ремонтують підвальні приміщення та цокольні поверхи для можливого використання їх як найпростіших укриттів.

Про перебіг ремонтних робіт розповіли на брифінгу 4 листопада.

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО відзначив важливість таких робіт як для галузі освіти, так і для всіх сумчан. На початку повномасштабного російського вторгнення укриття в закладах освіти одними з перших прийняли наляканих і розгублених містян. На початку березня тут перебувало до 20 тисяч жителів громади, багато сімей проживали постійно.

«Працюємо над тим, аби створити у школах і садочках, де це можливо, укриття належного рівня. Це питання є важливим у нинішній час. За умови, якщо наші дошкільнята та школярі повернуться до навчально-виховного процесу в режимі офлайн, ці приміщення стануть для них надійним прихистком на випадок небезпек. Також ними можуть користуватися всі охочі сумчани, які зможуть перечікувати тривоги не просто у підвальних приміщеннях, а у спеціально пристосованих для безпечного перебування укриттях», – сказав Олександр Лисенко.

Заступник міського голови Станіслав ПОЛЯКОВ нагадав, що, спеціально створена комісія обстежила заклади освіти з метою оцінки підвальних приміщень та цокольних поверхів щодо можливості їх використання як найпростішого укриття. За результатами обстежень комісія рекомендувала до використання після усунення деяких недоліків 32 приміщення у дитсадках, школах, і закладах позашкільної освіти.

У поточному році з бюджету Сумської міської ТГ виділили 1,6 млн грн на розробку проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт підвальних приміщень та цокольних поверхів 15 закладів середньої освіти та 13 - дошкільної освіти. Почали з семи шкіл. Безпосереднього на проведення робіт спрямували залишок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій в загальній сумі 12,5 млн грн (за поданням народних депутатів України Тетяни СКРИПКИ та Ігоря ВАСИЛЬЄВА), а також 8,7 млн грн фінансового ресурсу бюджету громади. В одній зі шкіл роботи розпочали у вересні та мають закінчити в листопаді, для решти визначений період листопад – грудень 2022 року.

«Щодо наступних об’єктів, які визначені комісією, то на них розробляється проєктна документація і кошти будуть заплановані у бюджеті на 2023 рік. Наше завдання, щоб до наступного навчального року всі ці об’єкти були максимально готові», – сказав посадовець.

Серед основних видів робіт, що виконуються відповідно до актів обстеження, повідомила начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА, наступні: приведення наявної системи вентиляції у справний стан, заміна вхідних дверей до підвального поверху на металеві, забезпечення другим евакуаційним виходом приміщення тиру, в якому можливе перебування 50 і більше осіб, облаштування приміщення найпростішого укриття туалетними кімнатами та відповідними умовами для задоволення фізіологічних потреб дітей, приведення приміщень до належного протипожежного та санітарного стану, забезпечення підвальних приміщень освітленням відповідно до нормативних вимог.

Окрім бюджетних коштів, керівництво громади та освітяни залучають до цього процесу й благодійників. Так, італійський благодійний фонд AVSI Foundation профінансував деякі роботи в частині підвальних приміщень п’яти шкіл, що також можуть використовуватися як найпростіші укриття (улаштування вентиляції, ремонт туалетної кімнати, поточний ремонт приміщень з установленням сантехкабін та біотуалету, поточний ремонт приміщень з заміною дверей та освітлювальних приладів).

Після завершення ремонтних робіт приміщення ще раз огляне комісія, котра надасть висновок щодо можливості їх використання як найпростішого укриття. Також їх оснастять усіх необхідним для перебування дітей у період навчально-виховного процесу та населення в інший час.